Общ преглед

 

Тържества за националния празник Трети март се състояха в цялата страна.

Венци и цветя на признателност покриха десетките монументи и паметни знаци, издигнати във Великотърновския край от поколенията по пътя на руските войски и българските опълченци от р. Дунав до Балкана.

Празничните прояви започнаха в първия освободен български град Свищов с благодарствен молебен в катедралния храм "Света Троица" и тържествен ритуал в местността "Паметниците". Тук за вечни времена се съхранява прахът на 812 руски воини, загинали при форсирането на р. Дунав през лятото на 1877 г.

Край Братската могила в с.Горна Студена, Свищовско, където в началото на войната е била Главната квартира на руската армия и първата полева военна болница, бе отслужена заупокойна панихида в памет на над 3000 руски войници и офицери, починали от раните си при боевете на Шипка, Плевен, Ловеч, Никопол и погребани в
селото.

С ритуал по издигане на националното знаме и военни почести бе отбелязан празникът във Велико Търново. Пред Вечния огън в криптата на паметника "Майка България" бяха поднесени венци и цветя от името на държавни институции и обществени организации, много граждани.

В Плевен по случай националния празник митрополит Игнатий отслужи панихида в памет на 31000 бойци от многонационалната руска имперска армия и 4500 от съюзническата румънска армия, отдали живота си в Плевенската епопея.

Службата бе пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Историческият паметник пази спомена за битката край града, която според историците е изиграла решаваща роля за победоносния изход на Освободителната руско-турска война от 1877-78 г.

Почетен караул на Военноморските сили във Варна отдаде почести в памет на загиналите за Освобождението на България на общоградското тържество в Добрич. С тържествен ритуал на празника бяха издигнати националният трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич.

С военни почести и издигане на националния флаг започна официалната церемония по отбелязването на националния празник 3 март във Враца. Благодарствен водосвет-молебен отслужи Траянополският епископ Киприян. Бяха поднесени венци и цветя на признателност.

С възстановка на събитията от Освобождението на Видин от османската власт бе отбелязан националният празник в града.

Националният празник на България беше отбелязан с тържествена програма и в Кюстендил. Присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника "Булаир", а след това на централния площад започна музикална програма. По повод Трети март по инициатива на кмета на общината бяха раздадени 2000 български знамена.

С тържествен ритуал за издигане на националния трибагреник тази сутрин на централния градски площад "Свобода" в Силистра започнаха проявите по случай Трети март.

В силистренския държавен архив се пази документ за  отбелязване на шестата годишнина от Освобождението – предписание на кмета на Силистра Гено Чолаков до местния "митрополитски свещеннику-наместник" за отслужване на панихида. Интересното е, че празникът се провежда в изборен ден за нов състав на
градското общинско управление.

С панихида и шествие в Търговище бе отбелязана 134-ата годишнина от Освобождението на България. Признателни потомци се събраха в храм "Свети Иван Рилски",  където свещеноиконом Славчо Проданов отслужи панихида за  загиналите за свободата на България руски, румънски и финландски войни и български опълченци.

Пред погледите на десетки граждани на централния площад "Свобода" в областния град се състоя церемония по вдигане на националния флаг. След това присъстващите официални лица, граждани и ученици поеха в шествие към Паметника на българо-руската дружба в Боровата гора до града. Шествието бе водено от градския духов оркестър и фанфарната музика към Първо ОУ "Христо Ботев", които повдигаха патриотичния дух на множеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase