Снимка: Bulphoto
fallback

Предлагат се промени в Закона за МВР, с които да бъдат ограничени случаите на превишени полицейски правомощия. Това съобщиха от правиталствената информационна служба с уточнението, че с промените структурната реформа във ведомството трябвада приключи.

С предлаганите нови текстове в закона се въвежда стандарт „абсолютна необходимост” при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи. С тях се забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване на бягство на лице, което не извършва насилствено деяние. Изключения ще се допускат, само ако то застрашава живота и здравето на някого.

Употребата на оръжие и сила трябва да бъде спряна веднага след като е постигнала законната си цел. Въвежда се задължение за служителите на реда да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства.

Освен това в закона вече ще е разписано правилото за предварително планиране на полицейските операции и контролирането им по време на изпълнение, така че рисковете за здравето и живота на хората да са минимални.

Правните норми са разработени от експерти на МВР, прокуратурата, омбудсмана и на неправителствения сектор. Те отчитат необходимостта от постигането на два общозначими резултата – от една страна, да се гарантира, че полицейските органи ще упражняват своите правомощия своевременно и при необходимата активност, за да се осигурят ефективно противодействие на конкретни престъпни прояви, а от друга – необходимостта тези правомощия да отчитат съществуването на стандарти, установени в международни правни актове с всепризнато значение, които въвеждат прагове пред употребата на оръжие и сила.

Втората част от промените е свързана със завършването на структурната реформа в МВР чрез интегриране на две от главните дирекции – Криминална и Охранителна полиция, в нова главна дирекция „Национална полиция”. По този начин ще се постигне по-добра координация между звената на досегашните две дирекции.

Проектозаконът включва и други промени, чиято цел е усъвършенстване на действието на някои от правните норми или въвеждането на нови функции за част от дирекциите. С тях на законово ниво се регламентират правомощията на дирекция „АФКОС” да извършва административни проверки за идентифициране на нередности и измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.

Регламентира се съдържанието на реквизитите на писмените полицейски разпореждания, доколкото те представляват индивидуален административен акт по смисъла на АПК. Усъвършенства се и правната база за работа с Шенгенската информационна система.

Предвижда се законът да влезе в сила от 1 юли 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

НФБ

преди 12 години

проблема е че у нас има срастване на държава, полиция и съд с мафията!да бият *** и дребните риби но маджо отива с охрана и бият журналиста опитал се да снима нещо!Полицията и днес събира сведения срещу опонентите на боко и Герб!това е факт!Било заради държавната сигурност!но боко и като кмет имаше по-голяма охрана от министър председателя по онова време Сър Гей! И въобще защо не отнемат разрешителните за оръжие на криминално проявените или регистрирани босове на мафията маргини...нарко...

41

dddddd

преди 12 години

абе аз предлагам да направят *** полицаи,и за малка заплата ще работят,как не са се сетили още управляващите,уверявам ви ще се чувствате много горди ,като ви спре ром с фуражка , и ви изкара кочана с актовете,сами ще се унищожите ей, ,,,,,с тези обидни коментари.

40

Бивш

преди 12 години

Трябват ясни , кратки и точни правила при използване на оръжие и помощни средства от полицаите ! Съществуващите съ мъгляви , подлежат на тълкуване , което почти винаги води до субективизъм при вземане на съответните решения за превишаване или не на полицейските правомощия ! С новите промени няма нищо да се промени , към по-добро ! Всички нормативни документи се пишат от хора , които хал хабер си нямат от реално полицейска работа !

fallback