Георги Първанов. Снимка: БТА

Подаръци за 118 635 лева е направил бившият президент Георги Първанов по време на държавни, официални и работни посещения в чужбина през втория си мандат, сочи справка, с която разполага "Труд". На първо място в топ 5 на най-скъпите дарове, връчени от Първанов в периода 2007-2012 г., е този за бившия министър-председател на Италия - Силвио Берлускони. По време на държавната визита на българския президент през февруари 2009 г. в Рим Берлускони получава статуетка "Спартак" на стойност 6000 лева на скулптор монументалист Величко Минеков. През май същата година при посещение на Георги Първанов и съпругата му Зорка във Ватикана папа Бенедикт XVI е зарадван с копие на икона на Св. Богородица със сребърен обков от Бачковския манастир за 3600 лева.

Янтра заплашва да залее Велико Търново, алармира "Труд". Нивото на реката внезапно скочи с около метър и половина вчера следобед. Водата заприижда от интензивното снеготопене и само за час и половина се превърна в реална заплаха да излезе от коритото си. Седмици след водния ад кризисният щаб в Южна България отново  е вдигнат накрак, допълва "Стандарт". Два микроязовира край хасковския кв. "Болярово" преляха в късния следобед и превърнаха в езеро централната улица. Три къщи са под вода.

52-годишният бос на рапаните Йордан Харасимов-Даката, който беше разкъсан от взрив, докато караше аудито си в центъра на Варна, е бил следен от две коли, съобщава "Монитор". Очевидци на атентата от петък сутринта разказали пред разследващите, че непосредствено след като се чул оглушителен тътен, две черни возила рязко направили обратен завой и потеглили с газ в посока Златни пясъци. Засега не е ясно дали свидетелите са разпознали марката и модела на автомобилите.

Традиционните билетчета за градския транспорт отиват в историята, анонсира под глава "Телеграф". В бъдеще те се издават само от касов апарат и ще приличат на касова бележка. Фискалните устройства пък ще бъдат възрастни дистанционно с Националната агенция за приходите, за да се отчитат всякакви продажби.

Според челото на "Монитор" шофьори, чиито книжки са били отнети заради алкохол, превишена скорост или дори убийство на пътя, си купуват фалшиви свидетелства и отново се качват на колите си. Последният хит сред ментетата бил отпечатването на книжка върху бяла пластика за кредитна карта, уточняват служители от Пътна
полиция. Справка на вестника показа, че полицаите в цялата страна са заловили 243 подправени книжки през изминалата година. Други 61 документа били хванати от митничари при опит да бъдат изпратени на наши сънародници зад граница.

Скъпите лекарства, които се заплащат от здравноосигурителната каса, ще паднат наполовина, убеден  министър Стефан Константинов, цитиран от "Стандарт". "Има голям резерв, който може да позволи свалянето на цените с 50% и повече", разкри пред Дарик радио той. В понеделник Константинов ще преговаря с производителите. Всяка година за лекарства отиват около 2 200 000 000 лв, обясни той пред Радио К2, допълва на вътрешна страница "Стандарт". Поради тази причина министърът ще натиска производителите на медикаменти да смъкнат цената на скъпоструващите илачи, които се заплащат от НЗОК с до 50 процента.

Полицаите в цялата страна отново ще пушат и ще пият вода в знак на протест, подчертава на първа страница "Преса". Решението е взето на заседание на синдикалната федерация на служителите на МВР. Униформените искат по-добри условия на труд и повече сигурност в работата.

Софи Маринова се стяга за предстоящия българския финал на "Евровизия". В интервю за "Монитор" Маринова посочва, че най-голямата ѝ конкуренция е Десислава. "Най-много фенове имаме ние с нея. А представяте ли си нито аз, нито Десислава да не идем? Няма такъв смях", казва Маринова.

Най-голямата и популярна верига за дюнери в София, собственост на сирийски бизнесмен, обяви война на режима на Башар Асад, пише под глава "24 часа". Фирмата е поръчала специални торбички с надпис "Свобода за Сирия", в които предлага храната на клиентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase