Мандатът на Даниела Доковска изтича. Снимка: Архив Булфото

С възгласи "Мафия" и със скандал в столицата започна Общото събрание на адвокатите от страната, което днес и утре ще избира висши органи на адвокатурата, предаде БТА.

Декларация от Асоциацията "Адвокати за промяна", с която се иска отлагане на избора, стана причина за размяна на реплики.

Организацията твърди, че защитава правата на 4935 софийски адвокати и иска отсрочка с два месеца. Твърди, че с решението, с което не се допускат като делегати столични адвокати, е прецедент и застрашава интереси.

Това обаче е невъзможно, защото по закон Общото събрание заседава в последната събота и неделя на февруари, обясни пред форума Емилия Недева от пловдивската адвокатска колегия. Подкрепи я и председателят на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, чийто мандат изтича.

Така се стигна до освирквания в залата, след които софийски адвокати демонстративно напуснаха залата. Отказаха да изслушат и отчета за миналата година.До напрегнатата ситуация, предполагаща скандал, се стигна, след като стана ясно, че адвокати от София няма да могат да участват в избирането на ръководство на Висшия адвокатски съвет вследствие на касирането на избора за делегати на Софийската адвокатска колегия.

Според официалната статистика софийските адвокати са около 40 на сто от адвокатите в страната. Така около 120-те адвокати, които трябваше да представляват софийската адвокатска колегия в Общото събрание, днес останаха със статут на гости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase