Учениците ще имат военно обучение. Снимка: БТА
fallback

Учениците от девети и десети клас ще преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбрана на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили.

Това е записано в Закона за въоръжените сили, който парламентът прие окончателно на второ четене.

Подготовката ще се осъществява в рамките на по пет учебни часа в девети и в десети клас.

Законът позволява и разкриване на курсове по начална и специална военна подготовка за студентите от гражданските висши училища, военни академии и висши военни училища.

Успешно завършилите курса полагат военна клетва, присвоява им се военно звание и се водят на военен отчет.

Законът съдържа правилата за службата на български граждани в доброволния резерв и запаса, както и предоставяне на техника за резерв и запас.

Резервистът може да се извика на активна служба за подготовка в състава на военните формирования не повече от три пъти в една календарна година, като общата продължителност за годината не може да надвишава 15 календарни дни.

Те могат да бъдат извиквани на активна служба за обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията не повече от веднъж на две календарни години, като общата продължителност на обучението не може да надвишава 30 календарни дни, предвижда още законът.

До края на 2014 г. резервистите в българската армия трябва да са 3 500, обяви в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

Военният министър уточни, че резервистите са ограничен брой и трябва да попълнят мирновременния състав на въоръжените сили.

Те ще служат по договор за определен срок - до пет години, като договорът може да бъде удължен при нужда.

Резервистът ще се води на военен отчет и може да бъде извикан на активна служба в мирно време. Това ще бъде заложено и в договора.

Времето, през което резервистът е на активна служба, се зачита за трудов стаж от първа категория.

За времето, когато е извикан на активна служба, резервистът ще получава възнаграждение.

Ангелов посочи, че различен статут има "запасният" - той също се причислява на отчет, но не се вика в мирно време, а е нужен само когато има военно положение.

Запаснякът и резервистът се различават и по пределната възраст за служба - за запаса тя е 63 г., а за офицерите резервисти - 60 години, поясни в заключение военният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

186

небесно око

преди 12 години

това требваше да се въведе,още през 1989год.а не сега като се нагушкахте в тази галимация.не ви ли е срам.ще обу4аваме у4ени4ки.

185

Анонимен

преди 12 години

Поредната простотия на министерството и управляващите!!!!Няма да е военно обучение като едно време . Тогава разглобявахме калашници , учеха ни да даваме първа помощ ,имахме оценка по стрелба и пр. Сега са само часове в и без това претрупаната с глупости учебна програма! Поредния учебен предмет от който ще се бяга и ще пишат оценки просто ей така...

184

Анонимен

преди 12 години

Тези дето сте за наборна армия... границите са отворени за разлика от преди 1989 като даже няма да ги има като влезем в Шенген. Пращаите си децатата да се занимават да се подчиняват на *** щом не мислите че не стават за нищо. Аз мойте ще ги пратя в чужбина.

fallback