Снимка: ВМРО
fallback

Логото на Американският енергиен гигант "Шеврон” стои на официалната покана за прием на българското посолство в САЩ по повод националния празник на България 3-ти март, алармират от ВМРО.

В поканата от посланик Елена Поптодорова за тържествения прием сред логата на други американски компании, на първо място е поставена именно "Шеврон".

"Българското външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб", питат в писмото си до медиите войводите.

Според тях законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при "които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава".

"Затова МВнР трябва бързо да отговори дали в този случай са спазени законът, протоколът и установената дипломатическа традиция", настояват хората на Красимир Каракачанов.

Според ВМРО е недопустимо точно тази компания да спонсорира официална държавна проява при положение, че "върху нея тежат съмнения за лобистка намеса в политическия процес на България".

"На всичкото отгоре това се случва в дните, когато германският президент подаде оставка именно заради съмнения за връзка с частни компании", завършва писмото на войводите.

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

231

Анонимен

преди 12 години

Ленче, Ленче, този път прекали! То бива позмазване, бива, но чак толкова! Но нищо, бъди спокойна, стой си там и работи за успехите на Шеврон! А той ще ти пази мястото във висшата политика на България. Ами да!

230

Иван Костов

преди 12 години

Кой, кой...кой...кой,кой,кой...кой, кой .....кой ...

229

Венелин

преди 12 години

Ванга е казала - "водата ще стане по-скъпа и от златото"!Да си съсипват земята и водата в Америка.

fallback