Снимка: архив, Булфото

Всички януарски сметки за парно с ръст над 17 процента спрямо декември 2011 г. ще бъдат проверени.

Това  е поискала днес "Топлофикация София" от фирмите за топлинно счетоводство, съобщиха от дружеството.

По този начин ще бъде потърсено обяснение защо увеличението в тези случаи и в отделни сгради е над средното за абонатите на компанията. Дружеството очаква анализите да бъдат представени до края на февруари.

Столичната топлофикация, която от 2011 г. също работи като топлинен счетоводител, вече е започнала проверка на обслужваните от нея 155 сгради.

Според данни на Изчислителния център на компанията количеството потребена енергия, отчетено по общите топломери в сградите-етажна собственост през януари 2012 г. е било със 17 процента над това за декември 2011 година.

Независимо от по-студеното време обаче 65 процента от клиентите имат януарски сметки до 150 лв. , посочват от топлофикацията.

Според Стоян Цветанов, изпълнителен директор на "Топлофикация София", в интерес на клиентите на дружеството е компанията да поиска допълнителен анализ от топлинните счетоводители защо при някои абонати увеличението на сметките е с над 17 процента.

Според експерти на компанията в случаите със значително по-високи от очакваното сметки се касае или за кражба на топлинна енергия в сградите, или за некоректни промени на прогнозния дял, на базата на който се формират индивидуалните сметки на потребителите.

Още по темата
Често срещана практика е потребители да заявяват пред топлинните счетоводители, че няма да ползват отопление, за да не натоварват месечния си бюджет, а всъщност консумират нормално.

Така при месечните сметки тяхната консумация се разпределя и заплаща от съседите им. Впоследствие, при годишното изравняване на сметките, "отказалите се" имат да доплащат значителни суми по изравнителната си сметка и тогава имат възражения, че са принудени да отделят големи средства в средата на летния сезон, посочват от "Топлофикация София".

От дружеството напомнят, че намаляването на прогнозния дял на абонатите може да стане само ако молбата на абоната е подписана от домоуправителя и поне още един съсед.

Какъв е делът на отделните жилища от общото потребление на сградата всеки може да види от справката, която пристига ежемесечно при домоуправителя.

"Топлофикация София" е един от инициаторите на предложения за промяна на Закона за енергетиката, с които да се криминализирана кражбата на парно и да се предвидят мерки срещу нарушителите, отбелязват от дружеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase