Снимка: БТА

Европейската комисия е дала разрешение да се използват 20 милиона лева от Програмата за развитие на селските райони за благоустрояването на Любимец, Бисер и Свиленград, съобщи премиерът Бойко Борисов.

По този начин ще се даде възможност да се направи инфраструктурата и мостовете както на село Бисер, така и на останалите засегнати селища - Любимец и Свиленград. С тези средства може да се изгради канализацията, селски пътища, училището, църквата.

Борисов каза още, че в понеделник ще бъдат внесени предложения за промени в Закона за държавната собственост, за да може и общините да изграждат брегоукрепителни съоръжения като буни и диги чрез европроекти. Това той е обсъдил с депутати от ГЕРБ в Поморие този следобед.

Борисов пристигна там, за да огледа щетите на крайбрежната улица в курортния град, нанесени от бурното море. На самото рибарско пристанище премиерът е поел ангажимента за финансиране изграждането на новия кей със защитна стена на стойност 600 000 лева.

Още по темата

По-късно Борисов посети и района на солниците в Бургас, които също бяха залети с вода. Пред журналисти в областния морски град премиерът поясни, че с промените в закона могат да се използват около 100 милиона лева. Тези механизми могат да се приложат и за Поморие и за солниците в Бургас.

Бойко Борисов пристигна от село Бисер, където присъства на погребенията на загиналите от водната стихия. Той каза, че днес на ръка по време на обиколката му са раздадени помощи за около 100 хиляди лева. Пари са получили пострадалите семейства и животновъди в Любимец, Извор и Бисер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase