Снимка: Impact press group
fallback

Над 400 000 души или над 12% от икономически активното население в страната пътуват общо 500 000 часа всеки ден до други населени места, където работят и обратно.

Данните са от изследване на ежедневната трудова миграция, инициирано от КНСБ.

Според председателя на синдиката Пламен Димитров пътуването над 45 минути влияе върху семейния и трудовия живот. Според Димитров над 20 000 работни дни годишно се изразходват излишно в път, вместо да бъдат вложени в работа.

Най-много трудови миграции – около 300 000, има в областите Кърджали, Пловдив, Враца, Велико Търново, Стара Загора и Пазарджик. 42 000 души идват всекидневно на работа в столицата и после се връщат в родните си места.

Секторите с най-голям брой трудови мигранти са преработващата промишленост - над 28 на сто от всички мигранти. На второ място е търговията с дял над 12 процента и на трето място - държавното управление - 7 на сто от всички трудови мигранти.

Пламен Димитров заяви, че до края на 2012 година по оперативна програма “Човешки ресурси“ ще бъдат отпуснати около 37 млн. лева в подкрепа на ежедневната трудова миграция. Те ще бъдат използвани най-вече за назначаване на хора на трудов договор за работа в други населени места.

За последните десет години броят на ежедневните трудови мигранти нараства с 22,3%, сочат данни на Йордан Калчев, експерт по проекта за изследване на ежедневната трудова миграция.

От КНСБ предлагат координиране на транспортните маршрути, съвместяване на работното време с графиците на транспорта и провеждане на политики за непосредствено субсидиране на трудовите мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

работодател до 15

преди 12 години

само миекат, евентуално... други минуси нямат.

15

с.

преди 12 години

Работодателите умират за *** защото бачкат за никакви пари!Е,наистина прости са като пуканки и миекат,но парите са си пари!

14

Бай Ганя

преди 12 години

Моля стойте си в София.

fallback