Снимка: архив, Булфото

За парите, които дават държавата, данъкоплатците и здравноосигурените, здравеопазването ни е прилично.

Така здравният министър Стефан Константинов коментира пред bTV проучване, което показа, че българите се чувстват по-зле лекувани дори от албанците.

Той уточни, че в ЕС България отделя най-малко средства за здраве на глава от населението.

По думите му, за да се промени тази зависимост, трябва или да се увеличат здравната вноска или данъците. Друг вариант е пари да бъдат извадени от друг сектор.

"Хората са недоволни, защото влагат собствените си пари и в един момент се питат защо системата не дава едно или друго. Здравната осигуровка е солидарна с хора, които плащат много по-малко. Това генерира допълнително недоволство. Хората не си дават сметка какво може да се получи с парите, които внасят", каза още Константинов.

По повод съществуването на Здравната каса в този й вид министърът заяви, че на сегашен етап – в трудна кризисна ситуация, няма друга алтернатива.

От първия ден на следващия мандат правителството трябва да работи за това да се даде възможност хората да избират къде да се осигурят здравно, а не както е сега това да става само чрез единствената здравна каса, добави обаче здравният министър.

Стефан Константинов обяви, че случаят с починалата в частна клиника във Варна млада жена след операция за махане на сливици е проверен.

По думите му там се проявява един типичен проблем в здравеопазването – избирателната пропускливост на тежки и леки случа в различните болници. 

Стефан Константинов обясни, че заради този случай станало ясно как лекари, които работят в държавни болници, лекуват в частни клиники в работно време. Такъв е случаят с въпросния хирург.

"Нека да има частни, общински, държавни болници, но да се знае, когато човек работи, къде работи. Трябва да направим така, че да не се роят толкова много болници с едни и същи лекари – ето как се харчат неефективно пари.

Нека да се правят нови структури, но да се затварят старите – това е нашата цел. Поставени при сегашните условия, ние се лъжем постоянно. Парите от държавната отиват за тежките случаи. Има болници, които реализират големи загуби от това, че лекуват тежки случаи, а други са винаги на печалба, защото поемат само леки”, коментира министърът.

Според него няма и равнопоставеност в болниците, тъй като държавните са подпомагани от бюджета, а частните разчитат единствено на себе си.

Министърът отбеляза, че тази година парите за здравеопазване са малко повече, което би трябвало да гарантира и малко по-добро качество.

"Направихме някои инвестиции – ще бъдат купени техники в различни точки на държавата. Следващата година ще влязат всички пари по европроектите, които ще отидат за онкологията, за реконструкции на болници. Това е сериозна глътка въздух за здравеопазването", смята Константинов.

Той коментира и идеята за връщане на лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките със запазена касова бележка като "глупава разпоредба".

Той обясни, че е ставало въпрос за проект за наредба, публикуван на сайта на министерството, който никога не е действал, а няма и да действа.

По думите му обаче това е пример за прозрачност – хората да бъдат запознати с идеите и дадат мнението си по тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase