Хранителните добавки не могат да заместят пълноценното хранен, напомнят от агенцията. Снимка: архив, Булфото

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започва проверки на производителите, доставчиците и търговците на хранителни добавки, съобщиха от агенцията.

Проверките ще обхванат съответствието на регистрираните обекти със законовите изисквания по отношение на сградния фонд и оборудването, както и въведените системи за самоконтрол и технологична документация.

Инспекторите обаче ще проверяват най-вече как са етикетирани хранителните добавки  и дали не им се приписват свойства да предпазват, лекуват и излекуват от болести при човека.

Именно при етикетирането на хранителните добавки най-често се установяват нарушения. Според агенцията заблуждаващите етикети създават “здравни претенции”, като създават впечатление за връзка между здравето и консумацията на дадена категория храна или нейните съставки.

Други често срещани нарушения са изписването на наименованието на добавките само на латиница, върху етикета не е изписано, че продуктът е хранителна добавка, върху етикета не са описани количествата на съдържащите се в добавката хранителни вещества или субстанции или е записана фирма-производител, която няма регистриран обект за производство в България.

От агенцията по храните напомнят, че хранителните добавки само и единствено допълват всекидневното меню, като не заместват пълноценната храна на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase