Снимка: архив, Булфото

Неврокопският митрополит Натанаил се обяви против разсекретяването на досиетата на духовниците.

Той е категоричен, че няма да предаде на Комисията по досиетата личните данни на епископи, игумени и председатели на църковни настоятелства от Неврокопската епархия.

На 17 януари Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. Дядо Натанаил е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност под псевдонима Благоев.

Още по темата

"Не сме били доносници, не сме и няма да станем сега, предавайки списък с имената и ЕГН на свещенослужителите - председатели на църковните настоятелства и на църковните настоятели, както и игумените/игуменките и членовете на манастирските събори", се казва в особено мнение на Неврокопския митрополит Натанаил, изразено по време на заседание на Светия синод преди два дни.

Макар че обещаха, от Светия синод така и не излязоха с позиция по въпроса с досиетата на митрополитите.

"Убедени сме, че с това се цели нов тотален контрол над Българската православна църква, по-лош и по-коварен от комунистическия", категоричен е той.

"Това няма ли да е повод за създаване на нов разкол, който да разбие, а защо не и унищожи поместната Българска православна църква, която е всегдашна опора на българския народ?!?", пита дядо Натанаил.

Според него вмешателството във вътрешноорганизационния църковен живот от страна на когото и да било е грубо нарушаване на отделеността на Църквата от държавата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase