Снимка: Булфото
fallback

"Секциото по желание не трябва да се толерира, но право на пациентката е да направи информиран избор", обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Той беше помолен да коментира идеята да се забрани правенето на секцио по желание заради рисковете при операцията.

"Раждането с операция по никакъв начин не трябва да се толерира и не трябва да се внушава фалшивото чувство на жената, че това е много добро за нея и много добро за бебето", предупреди министър Константинов.

Според него лекарите трябва да са много отговорни и да обясняват всички положителни и отрицателни страни.

Стефан Константинов взе отношение и по дискусията за избора на екип в лечебните заведения.

По думите му е необходимо разискванията по въпроса да продължат и заяви, че здравното министерство е отворено за дискусии по темата.

По данни на министър Константинов през първите 11 месеца на 2011 г. само 1,5% от пациентите са направили избор на лекар или екип.

Данните показват, че избор на екип и лекар се прави най-много от бременни жени, при онкологични, гинекологични и урологични операции, сърдечно-съдови, очни и ортопедичните интервенции.

Наблюденията на Министерството на здравеопазването показват, че болниците не злоупотребяват с услугата избор на екип, посочи министър Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

13

преди 12 години

Момичета, бъдещи майки, с опита си НА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА С 29 Г. ТРУДОВ СТАЖ, ОТ КОИТО 11 В ОПЕРАЦИОННА ЗАЛА, искам да ви кажа, че ВСЯКА ОПЕРАЦИЯ Е РИСКОВАНА!Не е истина, че секциото НЕ боли, защото следоперативните болки са силни, освен това, заради бебето, трябва много да се движите, а раната точно при движение боли!Аз смятам, че НЕ трябва да има секцио по желание, а само - секцио по мед. показания!Така беше, когато аз раждах - негативно отношение към секциото!АЗ ИЗБЯГНАХ СЕКЦИОТО С УСПЕХ!

72

категорично

преди 12 години

Категорично си в правото си да избереш възможно най-естествените природни начини, когато отидеш да раждаш.

71

категорично

преди 12 години

Нищо по- правилно няма от естествение природни начини на родоразрешение!!Секциото е много полезен начин ,но едиствено и само тогава ,когато има безспарни Медицински показания!!!Всичко вън от това трябва да е забранено!!!

fallback