Снимка: Impact Press Group
fallback

Няма документ, който да удостоверява, че патриарх Максим е бил сътрудник на Държавна сигурност, заяви пред bTV Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

"Никъде, в никой от архивите, няма бележка или знак, че Максим е бил съпричастен към Държавна сигурност", каза тя.

Вчера Комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те митрополити от Светия синод са били сътрудници на специалните служби на комунистическия режим у нас.

Екатерина Бончева беше категорична, че ако патриархът е бил сътрудник или щатен служител на бившите специални служби, щеше да остане някакъв документ, който да потвърждава това.

Oще по темата

На всичките заседания на Светия синод, на които е бил обсъждан въпросът за досиетата, той е гласувал за отваряне на документите.

Бончева призна, че от началото на работата на Комисията по досиетата до този момент никога не е имало такъв натиск, както при случая с досиетата на висшия клир.

Агентите не са подавали доноси за миряни, защото като представители на висшето духовенство те са се занимавали с други теми, посочи Бончева.

Митрополитите пък събирали сведения за църковния живот и за други митрополити.

По думите на Екатерина Бончева сътрудничеството е било на доброволни начала, като то е помагало за израстването на духовниците в кариерите им. В един от случаите са изплащани и финансови стимули, макар това да не е било масова практика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

агент

преди 12 години

Патриарха е завършил висшата школа на ДС в Симеоново,но не е АГЕНТ на ДС!АБСУРТ!Борисов също е завършил тази школа и също не е АГЕНТ на ДС!АБСУРД!Отец Саръев-също!Дяда Николай-също!Ало-о-о ПЛУВА ЛИ КОРАБЧЕ?

32

????

преди 12 години

Е, и ?!

31

от варна

преди 12 години

сътрудничеството е било на доброволни начала, като то е помагало за израстването на духовниците в кариерите им - ето как е "израстнал" варненският Кирил....То във Варна всички с досиета носят името Кирил....

fallback