Снимка: Булфото
fallback

На 18 януари православната църква чества паметта на Свети Атанасий, а сред народа празникът е познат като Атанасовден.

Атанасий Велики е роден през 295 г. На 23 годишна възраст е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това придобива епископски сан.

Като епископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

В народните вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!"

Атанасовден се почита, както и Антоновден, като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник в чест на чумата и шарката.

За омилостивяване на болестта се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка.

На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести.

Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, люлеят се, пеят, играят хора.

На Атанасовден имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Насо, Наска, Наско.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Мамантос

преди 12 години

Честит праздник на всички!

11

Кн

преди 12 години

Е, живи и здрави всички...

10

Анонимен

преди 12 години

До номер 3:Все тая пиле, 18-и или 31-и, по-важното е, че Св. Атанасий, ще гони зимата, колкото по-скоро, толкова по-хубаво. :)

fallback