Снимка: архив, Булфото
fallback

От днес Националната агенция по приходите въвежда персонален идентификационен код (ПИК), който ще дава достъп на гражданите до полезни услуги, съобщиха от НАП.

Чрез него ще може да се проверява вида на трудовия договор (пълен или непълен работен ден), какъв е осигурителният доход и какви осигуровки са преведени.

В близко бъдеще ще може да се вижда цялото „досие“ в НАП - колко данъци са платени, колко са дължими, информация за искания за удостоверения и др.

Целта на ПИК е да се предостави услуга без електронен подпис, за да се спестят разходи на гражданите. В момента чрез електронен подпис се подават  данъчните декларации, като се очаква в бъдеще той да отпадне и за тях (след промени в нормативната уредба).

От утре в сайта на НАП ще бъде публикувано заявлението за издаване на ПИК, което трябва лично да се подаде в агенцията, откъдето се получава кодът.

При изгубване на кода трябва да се информира НАП, за да може той да бъде анулиран. Кодът е невидим дори и за служителите на агенцията.

Още икономически новини в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ала бала

преди 12 години

Стига сте плюли инициативата. Тя ще се случи, само малко търпение. 20 години някой от нас търпяха и живяха . Сега искат на секундата да се случат нещата.

19

Stef

преди 12 години

Въобще не се припокриват и няма никаква логика да обединяваш събираща и изразходваща агенции под една шапка

18

Мими

преди 12 години

И въобще не е вярно, че "Кодът е невидим дори и за служителите на агенцията"... Подписваш хартиена разписка, че си получил ПИК-а и тя остава при тях. На разписката естествено фигурира и ПИК-а!

fallback