Снимка: Булфото

Над 10 автомобила са изтеглени през деня от магистрала „Хемус”. В момента се почистват участъцитие, които бяха блокирани от завъртялите се ТИР-ове. Продължава обилният снеговалеж.

Временно е спряно движението посока по София на всички автомобили, за да може да бъде почистено трасето и да се изтеглят останалите блокирани автомобили. Към 17.20 часа, преди тунела Витиня, спицеализираната техника започна изтегляне на поредния ТИР, този път с монтанска регистрация, към аварийната лента. Камионът е с износени гуми.

Създадена е временна организация на движението по „Хемус”. Пътното платно в посока от Ботевград към София оставя затворено за отстраняване на блокираните автомобили и снегопочистване. За да бъдат пропуснати блокираните автомобили в посока София, те се пренасочват към другото платно - посока София към Ботевград. 

В отсечката от тунела „Топли дол” до „Витиня” трафикът към София се пренасочва към насрещното платно. Поетапно движението се пуска в посока София, а после в посока Ботевград. 

Паралелно е създадена организация, за да предоставяне на гориво, чай, вода и храни на бедстващите в района на прохода "Витиня".

Във връзка с усложнената обстановка Агенция „Пътна инфраструктура” препоръчва на пътуващите от Велико Търново посока София да преминават през прохода на Републиката или през прохода Шипка, за да ползват магистрала „Тракия”.

За прохода „Шипка” е въведено ограничение за движение за товарни автомобили над 10 тона.

Още по темата
Блокирането на движението от тежкотоварни камиони през деня възпрепятства и достъпа на снегопочистващата техника до магистралата. Това доведе до натрупване на сняг в съответните участъци и ще бъде необходимо повече време на машините да обработят пътя.

Над 800 машини през деня са осигурявали зимното почистване на територията на страната. Няма затворени първокласни пътища. Републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия. В отделни региони в зависимост от ситуацията са наложени ограничения. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase