Къпане за здраве по стар български обичай Снимка: архив, Булфото
fallback

На 7 януари православната църква почита паметта на свети Йоан Кръстител. Народът нарича празника Ивановден.

Свети Йоан Кръстител е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си.

Св. Йоан не само предрекъл идването на Спасителя на земята, но и посочил Исус като пратеник на Бога и му дал Свето кръщение във водите на река Йордан.

Според Евангелието той е проповядвал, че е изпратен от Бог, за да подготви идването на Христос и увещавал хората да се покаят за греховете си и да приемат Бога. Като символ на пречистването Йоан кръщавал покаялите се с вода.

За здраве на празника ергените къпят момите, къпят се също младите мъже и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година.

Според народната традиция Ивановден е празник на младото семейство и кумството. На този ден се гостува у кумовете. Кумците носят кравай, месо и вино.

Обредната трапеза за празника включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Повече от 300 хиляди българи празнуват на Ивановден. Само Ивановците са 174 хиляди, Иванките – 68 хиляди.
Именници са още Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

до 20 и 35

преди 12 години

По ринцип сте прави, аз наблегнах само на името Иван заради празника на името.

34

Иво

преди 12 години

Благодаря на всички за прекрасните пожелания!Големият православен празник Ивановден освен на именниците е и на всички православни българи. Бъдете живи и здрави всички!Нека св. Йоан Кръстител да ни дава живот и здраве и да ни пази от всяко зло!

33

до галактика

преди 12 години

Св. Иван Рилски Чудотворец е покровител на Перник, перничани и на пернишките мини. Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври.

fallback