Снимка: Архив Булфото

Българската православна църква се обяви против зачеването "ин витро" и сурогатното майчинство. Становището е публикувано на сайта на Светия Синод.

Методите на асистирана репродукция и сурогатно майчинство са в явно противоречие с православното разбиране за произхода и смисъла на човешкия живот, за устоите и призванието на семейството, пише в становището.

В него се казва, че църквата е крайно резервирана към всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот.

Българската православна църква смята, че правомощията на науката и в частност на медицината не са безусловни и безгранични, особено когато се отнасят до "венеца на творението - човека".

В становището се посочва, че Църквата е обезпокоена от рисковете, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им може би залягат положителни мотиви в името на живота.

"Тъй като методът на асистираната репродукция и заместващото майчинство сериозно нарушават благословената среда и богоустановените форми на човешкото зачатие, чадорождение, отглеждане и възпитание, светата ни Църква изразява силното си безпокойство от множеството рискове и предизвикателства, пред които тези медицински практики поставят съвременните хора, въпреки че в основата им нерядко може би залягат искрени въжделения и положителни мотиви “в името на живота”. “Единствено Бог е този, който задава физическите и духовните измерения на човешкото съществуване", заявяват от БПЦ.

Св. Синод призовава българската държава да съдейства на семействата с репродуктивни проблеми, но не като въвежда богопротивни и подкопаващи семейните устои законодателни промени, а като помага на бездетните съпрузи да надмогнат болката си, като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа.

Становището на Светия Синод ще бъде изпратено до председателя на парламента и до всички председатели на парламентарни групи, за да може позицията да стане ясна преди второто четене на законопроекта за сурогатното майчинство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase