Снимка: архив, Булфото
fallback
„Съзирам умишлен заговор срещу Църквата, чиято цел е да разруши нейните устои”, заяви пред Dnes.bg пловдивският митрополит Николай.  По думите му тези удари са несъзнателен опит да се разруши държавността, но той е убеден, че заговорът няма да има успех.  
 
„Изкуствените скандали около Църквата дискредитират авторитета на духовенството”, убеден е владиката.  Според него в България има медийна кампания срещу Българската православна църква, тъй като се противопоставя на някои противоречащи на морала  български закони, гласувани заради директиви на Европа. 
 
„Виждам намесата на лукавия в тази тенденция на анархия”, заяви още пловдивският митрополит.  Той коментира и проверките в храмовете. По думите му няма как в институция на 2000 години да има трудови договори, тъй като трудовият договор между епископа, владиката и свещеникът е актът на ръкополагането.  
 
„Няма какво да крием, не се страхуваме от проверки”, категоричен е дядо Николай. Той не е притеснен и от решението да се отворят досиетата на духовниците, имали нещо общо с Държавна сигурност, тъй като в поверената му епархия доброволно са взели подобно решение, защото са на мнение, че „истината ще ни направи свободни”. 
 
По повод скандала с дарената лимузина на варненския митрополит, пловдивският владика заяви, че не вижда нищо лошо в даренията, защото не може да избира какво да се дари на Митрополията.  
 
„Нямам право да продавам имущество на Църквата и с парите от автомобила да нахраня нуждаещите се, но мога да дам насоки от какво имаме нужда”, смята митрополитът.  
 
По думите му едни даряват храна, други строителни материали, а трети коли.  „Да отворим наистина сърцата си и да се порадваме на коледния дух”, пожела владиката.
Oще по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

288

а

преди 12 години

много ми е интересно как така ще ни свалиш честита коледа,такива философи като теб само знаят да говорят

287

Анонимен

преди 12 години

Има таен заговор срещу църквата. Той казва така: който иска да проповядва религия (в частност християнство), да свали всичкото злато от себе си, да отиде някъде на пусто място, както го е направил Иван Рилски и след години прекарани в пост и молитва, да проповядва. Останалото са мутрополити, които няма как да ни вдъхнат уважение. силно нараства варианта да не ни издържат нервите и някъде да ги поспляскаме барабар с охраната им...

286

мирянин

преди 12 години

Сигурно този месец още не си е купил нов Ролекс и му е криво на дядо Николай!

fallback