Снимка: архив, Reuters

Продавачи, специалисти по информационни технологии и служители в центрове за обслужване на клиенти бяха най-търсените професии през 2011 г. и ще са още по-желани от работодателите през 2012 г.

Това прогнозират мениджъри и консултанти по управление на човешки ресурси пред в. "Труд"

В това няма нищо чудно, защото през последните 2-3 години в България се откриват много работни места от големи търговски вериги, както и от чужди компании, изнасящи у нас дейности по обслужване на клиенти (кол центрове).
 
Активни са и компаниите за информационни технологии. Паралелно с това в индустрията ще се засилва гладът за инженери. Компаниите обаче няма да търсят само висококвалифицирани кадри, но и работници.
 
Търсенето на различни специалисти в ИТ сектора ще се засили през 2012 г.
 
“Няма да има проблем за всеки студент от Техническия университет с такава специалност да си намери работа, защото се отварят все повече позиции за разработчици на софтуер и хардуер, уеб дизайнери и др. Тенденцията ще продължи, тъй като IT фирмите имат клиенти и поръчки и ще продължават да наемат”, коментира Светла Стоева, председател на управителния съвет на Асоциацията по управление на човешките ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase