Снимка: Булфото
fallback

Унифицирана ромска азбука ще бъде изработена по международен проект "Възстановяване на европейските измерения на ромските език и култура", който трябва да приключи през лятото на 2014 г., обяви доц. д-р Илона Томова, която е координатор на проекта за България.

По думите й с амбициозната цел се е заел френският национален институт за източни езици и цивилизации.

Така до 2 години ромската азбука ще стане факт, а за да влезе тя в употреба, ще се чака одобрението на основните ромски общности.

Специалистите от френския институт смятат да подготвят и учебници по новата азбука, в които граматиката ще бъде представена на три основните ромски диалекта - първият е масово разпространеният в Румъния и Западна Европа, вторият – диалектът на турските роми, заселени основно в България, Македония, Сърбия и Албания, а третият - някой от влашките диалекти.

В момента ромите използват азбуките на страните, в които живеят, отбеляза доц. Томова.

Същевременно стана ясно, че броят на лицата, самоопределящи се като роми в Кърджалийско, е силно ограничен.

Те са 1296 и са концентрирани основно в общините Кърджали и Момчилград, отчете на заседание Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

В област Кърджали ще се работи по шест основни приоритета за работата с ромите.

Те са свързани със задържането на ромските деца в образователната система, осигуряването на достъпа им до здравни услуги, подобряване на жилищните условия, повишаването на трудовата заетост, гарантирането на обществения ред в ромските квартали и насърчаването на културното многообразие, традиции и обичаи на общността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

Кемал

преди 12 години

Со керес конкретно?Каку,ше се пее ли нашту азбука?

158

II

преди 12 години

ай сокерес бе

157

НФБ

преди 12 години

явно боко и цецко се загрижиха за своите роднини!Основното е Труд!Без труд няма помощи!Никой не отпуска помощи на българите че ходят на училище!Здравеопазване...няма безплатно здравеопазване!Българина ако не е осигурен си плаща!не може да раждаш на 13г и да не се търси отговорност и затвор за блудство с малолетна!Законите са еднакви за всички!или щото боко и цецко блудстват с млади девойки си търсят извинение както и първанов трипера?

fallback