Снимка: Булфото

Въпреки очакванията, че железничарската стачка ще приключи днес, тя продължава и утре. Преговорите между ръководството на БДЖ и стачкуващите тази вечер са били много кратки.


Ръководството е връчило на синдикатите предложенията си за промяна на трите колективни трудови договора и се очаква следващата среща да бъде в понеделник, за да могат синдикатите да разгледат предложенията.

Още по темата

Председателят на УС на БДЖ Владимир Владимиров каза, че се надява влаковете да тръгнат следващата седмица.

Ако синдикатите приемат предложенията и си стиснем ръцете, то пътят за тръгване на влаковете ще бъде открит, каза Владимиров.

До тази вечер единственото, за което не се бяха договорили двете страни е как да бъдат защитени съкратените от железницата служители. Новите текстове около колективните трудови договори обаче предизвикаха разочарование сред синдикалистите, каза веднага след срещата Петър Бунев от КНСБ. Отговорът им на това предложение се очаква на срещата в понеделник.

„След като договорихме, че ще приемем стария колективен трудов договор и остана да дебатираме тази вечер член 11, който е за съкращенията, ние имахме наше предложение, очаквахме и техните предложения и да водим преговори точно по този член.

Но за съжаление работодателите днес предложиха едва ли не нов колективен трудов договор с тотална промяна дори и на стария колективен трудов договор в посока надолу”, каза Бунев.

Той допълни, че след вчерашния оптимизъм вече не е оптимист. Стачката продължава и ще се търсят други решения. В понеделник синдикатите ще отидат на разговора с ръководството на дружеството, ще кажат становището си по новото предложение, но според Петър Бунев предложенията са неприемливи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase