Снимка: Булфото
fallback

Православната църква почита днес паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.

Името на Св. Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

Този ден се свързва и с разбирането, че започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи "На Едрей денят започва да наедрява колкото едно просено зърно", затова някъде се нарича Едреевден.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на зърното. Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в огъня, за да растат високо всички житни растения.

На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Имен ден празнуват: Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Honorik

преди 12 години

До 13:Човече,въобще не разбрах какво искаш да кажеш.Първо говорим за различни неща.Аз говоря за продължителността на деня през различните сезони,за което мисля,че Веселина е права.Да виждаш някъде аз да говоря за стар и нов стил?Сигурно си прав,но просто говорим за различни неща.

15

Стефан

преди 12 години

Веселена,Веселина ....Народът ни на времето изобщо не е бил ***, *** е сега.Сега когато не помни нищо,и нищо не признава от миналото си.Съвсем насоро издадох книга от над 600 страници за българси обичаи и фолклор.Горд съм,да се наричам българин.И ако ти твърдиш,че сме *** народ е жалко за самата теб.Не се сърди!Седни и чети,чети и мисли...има много неща между редовете.Не се хващай за някакви си 8-9 дена.Ние българите сме уникални вече цели 1330години,преди това и ще бъдем за напред!

14

до 12

преди 12 години

Св. апостол Тома, наричан Тома Неверни, от Дванадесетте апостолиСв. апостол ФомаЧества се на 6 октомври, а на 30 юни - заедно със останалите дванадесет апостоли Разрешава се вино и елей

fallback