Снимка: Reuters
fallback

Зловещото трио от германския град Цвикау, убило 10 души и извършило куп други престъпления, е било в България малко преди да ликвидира първата си жертва. Тримата неонацисти били в България на нещо като тренировка.

Убийците от Цвикау не са били сами. В хода на следствието срещу тримата неонацисти, убивали и грабели години наред, на бял свят излизат факти, които говорят за наличието на цяла мрежа от помощници.

Oще по темата

Вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" /ФАЦ/, цитиран от “Дойче веле”, публикува информация, според която в периода 1998-2000 година тримата потънали в нелегалност неонацисти са били няколко пъти в чужбина.

Днес следите им се проследяват изключително трудно, тъй като двама от тях - Уве Бьонхард и Уве Мундлоз - се самоубиха, а съучастничката им Беате Ц., която се предаде на властите, отказва да даде показания.

В публикацията на ФАЦ се твърди, че тримата са били в Будапеща през септември 1998 година, а през август 2000 година - в България.

Предполага се, че една от целите на тези им "визити" е била да тренират боравенето с различни видове оръжия. Въпросът е как са успели да преминат границата, след като са били потънали в нелегалност.

Според ФАЦ Уве Мундлоз се бил снабдил с фалшиви документи, в които използвал своя снимка, но чуждо име. Така успял да си набави задграничен паспорт в една от паспортните служби в германската провинция Саксония.

"Навремето контактите в източноевропейски страни като Чехия, България и Унгария са били много важни за германските неонацисти. В тези страни опасността от преследване била минимална, тъй като липсвали съответните закони или пък защото полицията не обръщала особено внимание на десните екстремисти", пише ФАЦ.

Кой ги е учил да убиват?

Специално за България се казва, че престоят на издирваните неонацисти Уве Мундлоз и Уве Бьонхард в тази страна бил всъщност етап от пътуването им в посока Южна Африка. Там имало неонацистка среща, организирана във фермата на известния в кръговете на десните екстремисти публицист Клаус  Нордбрух.

Любопитното е, че престоят на двамата германски неонацисти в България е бил само месец преди първото им убийство. "Дали десните терористи са усвоили кървавия си занаят в Източна Европа или пък в Южна Африка? Къде са се научили да изстрелват смъртоносни патрони право в главите на жертвите си? Тези въпроси са засега без еднозначен отговор, но едно е ясно: начинът, по който те убиват по-късно десетте си жертви, показва, че са били обучавани", заключава ФАЦ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

До 35

преди 12 години

До 35-Не те е срам бе. Кви убийци са Българите бе? Кого сме убили? Сигурно през Априлското възстание сами сме се клали в Батак а? Ами в Македония-изгорените села от гърците и убитите по особено жесток начин военнопленници? Да не изброявам още. Всички са злоупотребявали с нашето овчо добродушие. И евреите и *** сме спасили от нацистите. Арменците сме приели. Големи сме убийци.

35

Анонимен

преди 12 години

Сигурно са идвали тук да тренират върху ***, понеже знаят, че в цяла европа сме на първо място по ***

34

Анонимен

преди 12 години

В Германия дали не знаят как да си правят деца , ако искат неонацистите да вземат някои Ромка че да ги научи на техники . В кой век сме ? Световната война не е била учител ,а представление за закаляване на трудоваците нацисти.

fallback