Снимка: Булфото
fallback

 

"Защо си представяте Прокуратурата като информационна агенция", попита главният прокурор Борис Велчев на среща с неправителствени организации, на която се дискутира прозрачността на работата на обвинителите.

По думите му има нещо противоречиво в това, че няма добро мнение за работата на Прокуратурата.

"За себе си нямам обяснение на какво се дължи, но е факт, че го има", заяви той.

"Има голямо разминаване в задълженията на българските прокурори и тези в другите държави", призна обвинител №1 в държавата.

Велчев отчете, че през годините прокуратурата и НПО-тата са имали общи проекти, "но наша грешка е, че не са били по-продължителни", каза той.

"Но ние искаме да подобрим това, което правим. Те ни дават тяхната гледна точка. Ние имаме нужда от странична оценка и критичност. Медиите не са единственият канал, по който ние можем да комуникираме, разговорите с неправителствените организации също са такъв канал, за да обясним какво правим за обществото и да получим оценка", каза още главният прокурор.

От "Отворено общество" пък заявиха, че правят външна и вътрешна оценка на инструментите на работа на Прокуратурата.

По кадрова обезпеченост българската прокуратура е в топ три в цяла Европа, заяви икономистът Георги Ангелов.

Той допълни, че с България на челните позиции са още две - три бивши съветски републики.

Така стана ясно, че по брой прокурори на глава от населението България е сред водещите в Европа. Затова според Ангелов е нужна структурна реформа.

"Ако се редуцира броят на обвинителите в малките районни прокуратури, то има риск част от населението да няма достъп до правосъдие", отвърна му главният прокурор Борис Велчев.

Той допълни, че прокуратурата обмисля в годишните си отчети за работата да започне да докладва и за начина, по който е изразходван гласуваният й бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Жорж

преди 12 години

Дотам я докарахме агенти на ДС да съдят България за пропуснати ползи. С тази ярко червeнееща се съдебна система и с тези маши на президента Първано и Тройната коалиция в Конституционния съд КС станахме не за смях, а за срам! Изправили се наглите Евгени Танчев- председател на КС, Пламен Киров, Димитър Токушев и Ванюшка Ангушева от квотата на президента; лобито на НДСВ - Георги Петканов, Емилия Друмева и Красен Стойчев,избрани от квотата на парламента по времето на доминирането на жълтата партия в НС и червената Стоева и колят и бесят като по времето на Сталин и Тато.Добре че е съдебната квота - Славов, Нейков и Пунев, близки до десницата и проф. Цанка Цанкова, та се усеща ,че в БГ има и или би следвало да има и малко демокрация. А от началото на Прехода минаха вече 22 години, г-н Малък Пъпеш, иначе казано - проф.Евг.Танчев!!

72

akud

преди 12 години

велчев , ***, обществена тайна е колко сте корумпирани селски комплексари, ай Фанете да бачкате, щото маи народа ше ви оноди публично най на клрая

71

До 70

преди 12 години

В Страсбург обикновено граждани съдят държавата, т.е България, и обезщетенията, присъдени по тези жалби, се плащат от бг. държавен бюджет. НЕ ПЛАЩА ДАДЕНО ЛИЦЕ, А ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ! Така, че - плащаме всички бг. данъкоплатци, които сме платили данъците си. Пак помисли за какво се радваш. Безспорно, англичаните имат право, но пък вместо мошениците, плащат бг. данъкоплатци. И после- ама няма пари в бюджета за това, няма за онова- вдигаме пенсионната възраст....

fallback