Военният министър Аню Ангелов се снима с ветерани на 6 май 2011 г. Снимка: Булфото
fallback

Парламентът прие ветераните от войните да имат право за предоставяне на медицинска и дентална помощ извън основния пакет от здравни дейности, гарантиран с бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Депутатите приеха единодушно промените в Закона за ветераните от войната на първо четене преди парламентарния контрол.

Проектът е внесен от Ангел Найденов и Евгений Желев от "Коалиция за България".

Поправките предвиждат още право на еднократна целева помощ за погребение в размер на 500 лв. за наследниците на ветерани.

Според законопроекта средствата за реализирането на тези права са за сметка на държавния бюджет.

Вносителят Ангел Найденов посочи, че с предложението ще се подобри жизненото равнище на ветераните от войните, като се разширят социалните им права.

От Министерството на труда и социалната политика са подкрепили законопроекта, като са предложили еднократната целева помощ за погребение да се предоставя на наследниците чрез бюджета на Министерството на отбраната (МО) или от общините.

От МО принципно са подкрепили текстовете, но са обърнали внимание на факта, че не са предвидени механизми за финансиране на предложените мерки, както и допълнителни средства по бюджета на ведомството, които вече са с 92 млн. лв. по-малко от бюджета за 2011 г.

Финансовото ведомство не е подкрепило предложението заради допълнителните пари, които трябва да се отпуснат. Оттам определят подобни социални придобивки като нецелесъобразни в условията на криза.

НЗОК не подкрепя законопроекта, защото той съдържа предложения, които не са финансово обосновани, са посочили от касата в становище към предложението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимна

преди 12 години

до 29Е то е имало и други освен баща ти на фронта...които са родени след 1917. А и толкова ли е невероятно да си роден 1917 и в момента да си на 94 години? Детински ми се получи коментара, но на въпросното инфантилно изказване друго не пасва

37

Анонимна

преди 12 години

до 34Много смешно изказване, честно! По-тесногръдо и егоистично няма накъде! Добре е, че същите тези ветерани преди много години не са разсъждавали като теб: явно по-далеч от носа си не виждаш! Вземи направи нещо, с което да промениш ако не света, то поне нещо в собстената си държава...тогава и за теб ще има от привилегиите!

36

Arven

преди 12 години

Ей и ветераните оплюхте...нямате угода, все ревете недоволни! Все хленчене, все защо за другите има, а за мен - не. Вие ако имахте и грам от тяхната доблест, самосъзнание и възпитание нямаше да циврите по форумите само! И каква е връзката с нуждаещите се семейства с деца с това, че старците ще получат безпалтна мед. помощ и 500 лв за погребение??? И защо трябва да не си жив и да е невъзможно да си 90 годишен ветеран например?

fallback