Снимка: Булфото
fallback

Учени от БАН протестират в центъра на столица с въжета на шията заради орязания бюджет на институцията.

"Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентовата субсидия покрива само заплатите ни", оплакаха се изследователите от института.

Десетки души държат плакати с: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Трябват ни пари, за да привличаме пари", и др.

Според тях угрозата БАН да спре е реална, защото в проектобюджета за 2012 г. средствата за Академията са намалени от 59 мил. лева на 54 млн. лева въпреки обещанието на правителството да има увеличение на парите за наука като цяло.

"Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация", обяви проф. Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, а за всичко останало пари няма. Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали Академията през последната година и половина.

"Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент", възмути се Хаджитодоров.

Oще по темата

Довечера учените от БАТ отново ще излязат на протест, но със свещи в ръка. Протестът им е от 18 часа пред Централната сграда на Академията.

Мотото е: "Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

физик в БАН

преди 12 години

Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно?

191

qwer

преди 12 години

Тея кого плашат бе,червени сурикати,като го надянали това въже защо не карат до край ако са мъже да увиснат на него, вместо да плашат да вземат да поработят малко и да докажат че дипломите им от соц. времето не са подарени за заслуги към партията им БКП. Навлеци какви заслуги и в какви области имат тези учени бе,защо не ревяха при комуните ами сега когато кранчето за цоцане е затворено, я никакви пари на тези ***,като са толкова учени да бегат на Запад да ги оценяват там.

190

Коментар

преди 12 години

Допреди няколко години бях ст.н.с., така че проблемът ми е познат. Първо отстранете тази рептилия Съботинов, който не върши никаква работа , а само плаче за повече пари.Направете същото и с централното ръководство на БАН, където са кацнали над канчето остатъци от соц-времето и цицат пари, водейки се на работа поне на 3 щата. Сетне проверете какво правят вашите шефове, повечето от които са по на 72-75 години и отдвна са преминали зенита на славата си, ако действително са имали такава. Проверете и колко безсмислени научни институти има ще се окажат не по-малко от 25-30%. След като отстраните тези проблеми вече можете да говорите за по-големи заплати. Мин.Игнатов няма да ви реши тези проблеми, защото и той е същата мишка като изброените шефове. От египтолог, пожарникар и спортист като Цецо акъл и помощ не очаквайте, те първо не знаят какво е наука и как се твори. Да ви подскажа: само Правни институти към БАН има 4 броя, които нищо не вършат, но над 200 човека разхождат крачолите и роклите; същото е и с българистите. Да говорим ли,че немалко от ст.н.с. работят като преподаватели в софийските и провинциалните ВУЗ-ове, в БАН се водят на половин щат или обратното: на цял щат в БАН и половин щат във ВУЗ и идват на работа за аванс и заплата!

fallback