Министър Константинов на посещение в Дом за медико-социални грижи за деца, гр. Бургас. 21.04.2011 г. Снимка: Булфото

„Аз не се срамувам, че се събират с SMS-и пари, защото основните не идват от там. SMS-ите са вид солидарност. Прави ги президентът и не виждам нищо лошо в това. Основните пари идват от държавата“.

Така здравният министър Стефан Константинов защити настоящия модел на финансиране на лечението на деца след заседание на МС.

Миналата година във Фонда са постъпили 5,5 млн. лв. От тях 5,3 млн. лв. са субсидия от републиканския бюджет, а даренията са 167 хил. лв.

На въпроса дали не се обмисля вариант за следващата година, при който да отпадне лимита за доплащането през Фанда за лечение на деца в чужбина, той отговори: „Честит празник на всички български лекари, защото днес е техният професионален празник – денят на Св. Иван Рилски Чудотворец“.

След това обясни, че е представил пред кабинета доклад за приходите и разходите на Центъра „Фонд за лечение на деца“ за 2010 г.

Той определи цифрите в отчета си като „смазващи“ и „ужасяващи“ и уточни – „може да се направи бърза аналогия с един клип, който се върти за SMS-ите.“

Въпреки това обаче министърът се похвали, че финансираното от държавата лечение на деца се увеличило 10 пъти спрямо миналата година.

Разходите за лечение в чужбина са били 4,8 млн. лв., а средствата за лечение в България - 430 хил. лв.

Още по темата

Лечението на 276 деца е било финансирано през 2010 г., срещу 105 деца за 2008 и 188 през 2009 г. До октомври месец тази година 270 деца са били изпратени за лечение в чужбина.

Най-голям е броят на одобрените молби за лечение на деца с неврологични заболявания (60), след тях по отпуснато финансиране се нареждат децата с ортопедични (57), онкологични (40), офталмологични (39) проблеми.

„Това са възможностите на държавата. Това правим и резултатите са много по-добри от предишните“, убедено заяви Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase