Киберпрестъпленията се увеличават с по 50% всяка година, съобщи началникът на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП Явор Колев по време на първата конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

По думите му компютърните престъпления растат постоянно, но това е нормално с оглед увеличаващия се брой на интернет потребителите.

Кражбата на самоличност е най-честото срещаното престъпление в интернет, следвато от кражбите на финансова информация. Сексуалната експлоатация на деца чрез мрежата също набира скорост. Голям е и броят на атаките срещу финансови институции.

Едно от основните предизвикателства пред институциите и бизнеса  е обезпечаването на сигурността на киберпространството, заяви изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той отбеляза, че киберпрестъпността е сред най-бързо развиващите се форми на трансгранична престъпност, а новите технологии все повече са цел и инструмент за организираните престъпни групи.

По думите му, за противодействие са нужни бързи и адекватни мерки и обединяване на усилията на частния и обществения сектор.

Зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Първан Русинов отбеляза, че компютърните престъпления вече са организирани – докато преди време киберпрестъпниците са действали за слава, сега са изместени от организирани групи, търсещи пари.

По думите му колосалните печалби примамват хиляди компютърни специалисти да станат киберпрестъпници.

Във форума, който се провежда в София, днес бяха директорът на Сикрет сървис Марк Съливан, помощник директорът на отдел за киберпрестъпленията към ФБР Шон Хенри и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase