Един до друг – Вълко Червенков и Ленин. Снимка: Булфото
fallback

Министърът на културата потвърди, че днес заедно с премиера откриват музея на социалистическото изкуство в София.

"Музеите са необходимост, там се запазва паметта и историята", коментира той пред БНТ.

Вежди Рашидов обясни още, че с министър Симеон Дянков са партньори и с него вече са изградили няколко музея.

"Благодаря за това, че ще идват повече пари от бюджета за културата. Слава Богу, че Дянков има разбиране и отношение към културата", заяви министърът.

Oще по темата

От своя страна Симеон Дянков каза, че музеят е страхотен и е най-добрият в България.

"Убеден съм, че ще стане най-голямата атракция в София за чуждестранни туристи. Музеят е прекрасен и като музей, защото това са много добри художници, той е и скулптура, и картини", подчерта Дянков.

Финансист №1 пресметна, че соцмузеят струва на данъкоплатците сравнително малко пари – малко над 3 млн. лева.

"Убеден съм, че в рамките на 2 години той ще се изплати напълно. Големи световни медии вече минаха оттам, през музея, на чужденците им е интересно. Освен в Унгария, където има само скулптурен такъв музей, нашият е по-универсален", убеден е той.

"С това трябва да кажем: мястото на комунизма е в музеите и продължаваме напред. Оставяме в музея хората, които са творили по времето на комунизма", заяви Дянков.

Рашидов също го подкрепи: "Време беше като цивилизовани хора да оставим социализма в музеите и да мислим за бъдещето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

156

АНОНИМЕН

преди 12 години

Като го видя Дянков, тези две две *** са ми направо симпатични. Вълко Червенков е бил диктатор на своето време, но по свой начин е бил честен и е мислил за хората, а в Дянков - нищо човешко.

155

не разбирам

преди 12 години

Хора, можете ли да назовете името на този *** направил селекцията, кой е комунистически художник и кой не? Търся го навсякъде, но уви. Да не би това да е некадърния Министър-скулптор Рашидов? Сред имената на множество неизвестни автори стоят имената на класиците на българската живопис!!! Та повечето от тях са я царски художници или живели в този период!? Тези ли хора изкарахте комунисти? "Жътварят" на Майстора не е ли комунистическа работа по Вашата сбъркана логика?

154

василев

преди 12 години

Зад всеки камък стои човешко дело, човешка майстория, добра или лоша няма значение, времето пресява, ала при гладен народ, потиснат от оформила се от червена и държавна буржоазия това си е подигравка. От всеки предмет лъха експлоатация - на хора, идеи, политика, ако щете и епохи. Какво искат да "спечелят" днешните управници от тази акция? Позиция с нова дата. Да печелиш от миналото - ето изборът на гербаджии, нахални, *** и безчовечни капиталисти! Защо ли не направят музей на Капитализма!? Виж!

fallback