Снимка: БТА
fallback

Памела Пекова, първото дете с чернодробна трансплантация в  България, стана първокласник.

Седем години след първата чернодробна трансплантация у нас малката Памела е напълно здраво дете и прекрачи прага на СОУ  "Васил Левски" в родния град Кула.

На нейния празник в училището днес дойде целият лекарски екип от университетска болница "Лозенец", воден от доц. Любомир Спасов, за да поздравят Памела.

Памела Пекова е първото дете в България с присаден черен дроб. Животоспасяващата операция бе извършена през ноември 2004 година, когато тя бе 6-месечно бебе, припомни на празника д-р Любомир Спасов.

Операцията преди седем години се извършва от професор Масимо Малаго, д-р Фуат Занер, д-р Урсула Вегнер от университетската клиника в Есен (Германия) и директора на болницата доц. д-р Любомир Спасов.

Пациентът - 6-месечното момиченце Памела е с вродена липса на жлъчни пътища, а донор е неговият баща Пенко Пеков. Продължителността на операцията е около 14-15 часа и е успешна.

От 2004 г., когато на Памела бе направена първата  чернодробна трансплантация в България, досега в университетската болница "Лозенец" са направени още над 30 такива операции. От тях 20 са на деца, уточни д-р Спасов, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

vessi

преди 12 години

*** si ti be dano da ne ti se slu4va i as sam ot tam tap....

18

Анонимен

преди 12 години

17, лекар, бърже

17

Йорданова

преди 12 години

Днес е празник и по-добре е да има повече добри новини. Браво на екипа, спасил детето! Да е живо и здраво и на добър час в училище! Нека се множат успехите на медиците, за да има повече детски усмивки!

fallback