Снимка: БТА

Предвиждат се специални мерки за защитени животински и растителни видове, които обитават трасето на Лот 4 на магистрала „Струма”, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той присъства на отварянето на техническите оферти на участниците в процедурата за избор на строител на участъка от Сандански до Кулата.

Специфично за този участък е, че минава през зони с интензивно земеделие и налага сериозни екологични предизвикателства.

„Ще има специални бетонови стени, за да не могат костенурките да преминават. Ще има специални огради и мрежи, специални тунели за костенурки. Имаме два уникални вида костенурки – обикновена блатна и каспийски блатна, за които със специалист ще уточним местата на тези тунели. Дори ще бъдат предвидени и специални места за снасяне на яйцата на костенурките“, заяви строителният министър.

В района се намират местообитанията на много животни и птици – специален вид жаба, специален вид гущер, смоци, пъстър пор. Строителите щели да се съобразят с това по време на работата.

Още по темата

На „Тракия” го правим това упражнение, така че сме дълбоко убедени, че няма да има абсолютно никакви проблеми”, обеща Плевнелиев.

Участъкът от Сандански до Кулата е с дължина 15 км. Предвиденият бюджет е 53 млн. евро. Финансирането е осигурено по ОП „Транспорт”.

Общо 42 компании са купили тръжните документи, но само 15 са подадените оферти. В тръжната процедура участват фирма от България, Италия, Гърция, Германия, Австрия, Турция, Хърватия.

През ноември се очаква да започне изпълнението на Лот 4 на магистрала "Струма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase