Снимка: Булфото
fallback

Радикално развитие по въпроса с даренията в МВР обеща зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той призна, че "тази практика крие много морални дефицити", но все пак допусна да има някои изключения, които да бъдат общоприемливи.

Вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обеща от 1 септември да бъде напълно прекратена възможността МВР да получава средства извън бюджетната си рамка.

Вучков очаква в понеделник, 15 август, МВР шефът да се върне от отпуск и да се реши скандалният казус с даренията.

„Ще бъде приемливо за всички граждани, ако например се позволи на общини и общински съвети, както досега, да стимулират полицейските управления с горива, конкретно насочени за обход на патрулните автомобили по населените места“, даде за пример Вучков какво може да бъде едно от приемливите изключения при въвеждането на даренията.

„Може да се замислим и за някои други две-три такива изключения, но не повече. Като например, когато сродни международни институции или служби правят дарения на техника за МВР“, добави заместникът на Цветанов. 

Даренията в МВР от общини за горива за първите шест месеца на годината са 142 000 лв. Други държавни органи са дарили около 133 000 лв.

Вучков посочи, че има и търговски дружества със сто процента държавно участие, за които също може да се направи преценка.

Той даде пример с фирмата на МВР – "БМВ", която е сто процента собственост на МВР и оборудва техника по границите и летищата по Шенген.

Oще по темата

„Изключенията, които биха били допустими, може би трябва да се ограничат в този порядък, защото когато става дума за физически лица или търговски дружества с частно участие, е трудно да си представим, че впоследствие, ако има проверка или разследване, то ще бъде съвършено безпристрастно“, посочи заместник-министър Вучков.

Преди дни от вътрешното ведомство отчетоха, че от страната за първото полугодие са получени общо 3 871 458 лева от дарения.

От тях в натура са 3 623 811 лева под формата на гориво, компютри и др., а в пари – 247 647 лв.

Към 30 юни МВР e получило 15,2 млн. лева от ЕС. За второто тримесечие даренията са намалели с 40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

нашенец

преди 12 години

Родната полиция ни пази отлично, а съда и прокуратурата нямат грешка всичко е обективно и справедливо, и за пари под масата и задкулисни игри дума неможе да става .

131

Анонимен

преди 12 години

\cvds

130

Фаи дъ

преди 12 години

Хора аз съм доволен от органите на реда вършат си работата макар и с малки заплати не като в Лондон разбираш ли успяват да респектират престъпниците с късометражни филми от залавянето на престъпни елементи в западнали западни квартали на София нещо като западен Лондон ама не съвсем защото там ги хващат на улиците а тук по пижами в домовете им.

fallback