Бившият полицай Константин Иванов, осветлил даренията в МВР, е бил извършил редица нарушения и е наказван за полицейско насилие.

От СДВР категорично отрекоха, че върху него е оказван натиск да напусне системата, в която работил от 20 години.

В края на май ексуниформеният служител разкри как в столична караулка има странен неофициален списък с модели и номера на коли, както и с инструкция те да не бъдат спирани.

Вчера пък сигнализира, че му е оказван натиск, за да напусне системата на МВР.

Шефът на СДВР Валери Йорданов обяви, че по твърденията на Иванов за "чадър" над дарители на МВР е била образувана проверка, която обаче не е открила нарушения.

Той добави, че не може да каже какъв е мотивът на полицая да прави неверни твърдения.

„Когато 20 години си изхранвал семейството си от тази система, да излезеш да плюеш по този вулгарен начин, говори за ниска морална граница”, заяви още шефът на СДВР.

Той коментира с ирония групите, които са се появили във "Фейсбук" в подкрепа на "най-доброто и честно ченге", като заяви, че мнението му не кореспондира съвсем с това на участниците в нея.

„Радетел на правдата е един служител, който в годините е разжалван за полицейско насилие, срещу него се водят преписки във Военноокръжната прокуратура в София по същия повод, има редица наказания за извършени дисциплинарни нарушения, включително тежки – чак такава подкрепа да се оказва за „най-честното ченге и най-добрия полицай в страната”, добави той.

СДВР изнесе данни, че Константин Иванов почва работа в МВР през 1991 г. Първото му наказание било още на следващата година.

За 20-те години служба на вече бившия служител на МВР са били налагани общо девет наказания, включително и понижаване в звание.

Още по темата

Част от тях са за оказано полицейско насилие. Това е поводът през 1997 г. да му бъде извършена и комплексна оценка с мнение за уволнение по непригодност.

Поради процесуални нарушения заповедта е отменена и полицаят е пренасочен на работа в едно от столичните районни управления.

Друга част от наложените наказания са за небрежност в работата, пропуски в служебната дейност, превишаване на пълномощия.

"Учудващото е, че за въпросните 20 години работа в системата, след тия тежки дисциплинарни нарушения, които са извършени, той все пак е успял да направи толкова години в системата. Това мен лично ме учудва", коментира още Валери Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase