Около 40 процента от фирмите подлъгват клиенти с евтини курсове. За това алармира пред БТА Йонко Иванов, председател на Съюза по авто-мото подготовка.

В момента курсовете вървят между 250 и 950 лева. Иванов обаче предупреждава хората да не се подвеждат по прекалено ниски цени и посочва, че реално обучението там излиза по-скъпо, тъй като те искат на ръка доплащане за допълнителни дейности, като например за изпит, които обаче не декларират като приходи.

„Тези фирми не декларират доходи, съответно не плащат данъци, а и осигуровки“, обяснява Иванов.

Според него между 650 и 800 лева е разумната цена за шофьорски курс.

Председателят на Съюза по авто-мото подготовка посочи, че сегашното правителство е успяло да прекрати купуването на шофьорски книжки, но все още не е пресякло
дейността на такива фирми, макар че в първите 7-8 месеца на управлението си е отбелязало големи успехи в тази област.

Очаквам от новия министър на транспорта да започне тотални проверки, заедно с Националната агенция по приходите, коментира Иванов.

По думите му тези фирми обикновено дават некачествено обучение и гледат единствено да печелят от оборота. Така на пътищата излизат неподготвени шофьори и се стига до инциденти, предупреждава той.

Иванов смята, че за по-добри шофьорски умения, освен качествените курсове, трябва да се въведе базово обучение за шофьори още от 17-а година, като се дава възможност на водача от 17-ата си до 18-ата си година да кара кола, но с опитен придружител.

През това време младият шофьор ще има временно свидетелство за управление. Идеята е да получи постоянна шофьорска книжка, когато стане на 18 години.

Трябва да има периодично обновяване на знанията, смята Иванов и допълва, че не може шофьорът да вземе книжка веднъж и до края на живота си да няма друго обучение.

Например над 65 г. със сигурност е необходим нов курс заради спецификата на възрастта, тъй като се променя бързината на реакциите.

Йонко Иванов иска да се построят модерни полигони и в България, които да имитират преминаване на настилки през различните сезони – от суха на влажна настилка, от влажна на мокра, от мокра на заледена.

Така шофьорът, който е взел книжка през лятото, може да придобие уменията и навиците, за да шофира добре и зимно време, да се научи да владее автомобила при различни настилки, коментира още експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase