Снимка: архив Булфото
fallback

В България има 6333 деца в социални домове. Всяка година над 2000 деца се изоставят в тези домове, сочат данните на фондация "За нашите деца".

"Половин година престой в институция забавя с една година психическото развитие на детето", отбелязва в интервю за БТА психологът Марияна Тасева.

А осиновяването е начин, по който на детето се дава шанс да расте в семейство, в което наистина ще бъде обичано, подкрепяно и ще може да развие пълния си потенциал.

Според нея, когато се говори за осиновяване, трябва да се търси семейство за детето, а не дете за семейството.

Повече от половината от семействата, които са осиновили дете, кандидатстват за второ осиновяване, допълва Тасева.

Масово обаче осиновителите у нас искат руси и синеоки деца, а в България генетичният фон не е такъв.

"Броят на чужденците, осиновили дете, се доближава до този на българските семейства", посочва Тасева.

Тя отбелязва, че чужденците нямат скрупули да осиновят дете с типични ромски черти, с кривогледство, с леки физически или психически увреждания.

Психологът съветва на детето да не се натяква, че е по-различно от другите или да му се показва, че осиновявайки го, му е направена услуга.

Според Тасева децата от институциите имат по-различни потребности и им трябва повече време за адаптация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

бре-бре

преди 11 години

Някой от вас - коментатори, ходил ли е изобщо в дом за изоставени деца???? Първо там има наистина ромчета, но има и много българчета, а и какво от това, всички те са все пак деца, не са виновни за родителите си, за раса, пол и т.н. Едва ли БГ е единствената държава с подобен проблем, а и вие едва ли ще допринесете с изказванията си за промяна и намаляване на изоставянето на деца. По - добре, тъй като вече са изоставени и са в домове, вземете и помогнете с каквото можете-така ще сте по-полезни!

100

Кандидат-осиновител

преди 12 години

"Броят на чужденците, осиновили дете, се доближава до този на българските семейства" .......... ами те ще ни надминат, защото нашата държава търгува с децата в домовете. Който не е наясно да се поинтересува от процедурата по осиновяване, колко време и нерви коства. Ние със съпруга ми чакаме вече почти година, а все още никой не ни е потърсил, нито една от 28 области, за които сме подали документи не ни е предложила дете .... правете си изводи, как търгуват с тези деца !!!

99

Анонимен

преди 12 години

Родители, чиито деца са оставени в дом, да плащат издръжка минимум по 120 лв на дете общо. Ако бащата е известен, двамата плащат по 60 лв, ако бащата е неизвестен - майката плаща цялата сума. Ако родител не може да плаща издръжката, да е длъжен да я отработи с обществено-полезен труд. Отказът да се плаща издръжка или да се полага труд, да се наказва със затвор.

fallback