Трайчо Трайков. Снимка: БТА
fallback

Все още не е заведен искът срещу „Атомстройекспорт“ за 61 млн. евро, заяви енергийният министър Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

Миналата седмица руската компания заведе дело срещу България за 58 млн. евро в Арбитражния съд в Париж, заради забавено плащане за извършени дейности по АЕЦ "Белене".

Тогава от Националната енергийна компания обявиха, че ще контраатакуват в съда „Атомстройекспорт“ с иск за 61 млн. евро.

За сметка на това българската страна е предложила на руската да урегулира въпроса, като се приспаднат взаимните задължения например, обясни министър Трайков.

"Ние имаме да ги даваме тези пари заради Допълнение 5, подписано през 2008 г.", призна той и добави, че тези, които са го подписали, са „сложили главата на България в торбата“.

Oще по темата

По думите му с подписването на това допълнение, без да има изчисления и анализи, сме заявили като страна по договора, че ще купим оборудване за 600 млн. евро.

"Ето това е дъното на всички проблеми с АЕЦ "Белене“. Ние сме пазителите на храма на българската енергетика. Руската страна иска да влезе вътре с ядрения си проект, но условието е България да получи много добра сделка. За това са разговорите през последните две години", заяви министър Трайков.

Министърът обяви още, че разговорите между НЕК и „Атомстройекспорт“ продължават на корпоративно ниво.

„Имаше среща и вчера. На вчерашната среща колегите от Русия се явиха неподготвени, ние трябваше да им обясним какво е свободен пазар, че българските потребители не могат да купуват на прекалено скъпа цена този ток и руснаците трябва да разделят пазарния риск от осъществяването на този проект“, обясни Трайков.

Министърът не изключи връзка между повишаването на цените на горивата и строежа на АЕЦ "Белене", но зави, че няма аргументи за подобна връзка.

"Не изключвам нищо, просто няма аргумент или факт, който да ми позволи да кажа, че има такава директна връзка", заяви той.

След това той успокои, че в страната има достатъчно горива на склад, за да се компенсира отсъствието на Лукойл от пазара, а дори може да си позволи да съществува и без него.

„На този етап няма основания за поскъпване на горивата и държавата ще реагира при всеки опит за спекулация с цените“, заяви Трайков.

„Аз се надявам, че компанията ще успее да направи необходимите инвестиции, да монтира измервателните уреди и в реалистични срокове ще може да кандидатства отново за лиценз“, заключи министърът на икономиката и енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Цецо

преди 12 години

Предлагам нощувки квартири в Свищов и Белене-0885091247

64

ves666

преди 12 години

da vi sprat vsichko ,ta da tevidim togava kade ashte hodim i kriesh.

63

ххх

преди 12 години

Час по-скоро тези престъпници и некадърници трябва да влязат в затвора!Освен да рушат и крадат за нищо друго не стават!За две години увеличиха безработните с 500 хил.,откраднаха 4 млрд от резерва,затвориха Кремиковци и Нефтохима, спряха АЕЦ Белене и нефтопровода,предстои да затворят и АЕЦ Козлодуй,за 6 г един завод за отпадъци не могат да започнат да строят!Още веднаж се доказа,че партийно-комсомолската ***, подготвена в АОНСУ и управляваща ни вече 22г ,е вредна за държавата.БАСТА!

fallback