Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Милиони хора умират всяка година от медицински грешки и инфекции. Лечението в болници е далеч по-рисково от летенето, заявиха от Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Ако утре бъдете приети в болница, рискът от това да станете жертва на лекарска грешка е около 1 на 10. А шансовете ви да умрете заради лекарска грешка е 1 на 300, твърди сър Лиам Доналдсън от СЗО.

Рискът от смърт при самолетна катастрофа е около 1 на 10 милиона пътници, припомни сър Доналдсън, бивш главен лекар и медицински специалист на Великобритания.

"Това показва, че в световен мащаб здравеопазването все още има да извърви дълъг път", каза той. Всяка година стотици милиони хора страдат от инфекции, свързани със здравеопазването.

Повече от 50 процента от придобитите инфекции могат да бъдат предотвратени, ако здравните работници почистват ръцете си с вода и сапун или дезинфектанти, преди да лекуват пациенти.

"Колкото по-дълго пациентите остават в реанимацията, толкова по-голям е рискът те да станат жертва на някаква инфекция", казва Доналдсън, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Tprutprun

преди 12 години

I vse paknai golqmata 4ove6ka gre6ka prez 20 vek-4ernobil ne e lekarska.

38

Анонимен

преди 12 години

Колкото по - често ходите на лекар, толкова по - грешни диагнози ще получавате, толкова по - зле ще ставате и по - рано ще умрете. 3000 души годишно в България умират от лекарски грешки, а осакатените са в пъти в повече. Проверете в Интернет и ще видите.

37

f

преди 12 години

neosporim fakt e vsi4ko v statiqta

fallback