Снимка: Булфото
fallback

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, природния газ и парното.

След одобрените промени цената на електроенергията за бита поскъпва с малко под два процента.

За Е.ОН цената на дневната електроенергия се увеличава с 1,92 процента, а нощната - с 1,91 процента.

За ЕВН дневната електроенергия поскъпва с 1,90 процента, а нощната - с 1,95 процента, а за ЧЕЗ дневната тарифа на тока се увеличава с 1,89 процента.

Средното увеличение на тока общо за бита и за индустрията е с около три на сто. По някои от тарифите за малките и средни предприятия, които също купуват ток на регулирания пазар, увеличението на цената на електроенергията ще е с около 5 процента.

Цената на природния газ от 1 юли се увеличава с 4,71 процента до 557,22 лв. за 1000 куб. метра, но заедно с увеличението от 1  април поскъпването на синьото гориво става 9,39 процента.

На база на това поскъпване се преизчисляват и цените на парното.

Oще по темата

За София парното ще поскъпне с 4,55 на сто. Във Варна цената на топлоенергията скача с 8,84 на сто, в Пловдив - с 6,76 процента, в Бургас - с 5,54 процента.

Увеличението на цената на парното в Сливен ще е с 0,75 процента, в Габрово - с 0,94 процента, във Враца - с 0,53, в Перник - с 1,44 процента, в Русе - с 5,06 процента, а в Плевен - с 6,58 на сто.

Единствено във Велико Търново цената на парното ще бъде намалена с 2,52 процента.

Повишаването на минималната работна заплата на 270 лева няма да може да компенсира скока в цените на енергоресурсите - електроенергия, топлоенергия и природен газ, сочат сметките на икономически анализатори.

За малкия и среден бизнес повишението на цените на електроенергията ще бъде допълнителен разход на фона на стагниращото вътрешно потребление, коментира пред БТА Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

248

Lina

преди 12 години

Отново информационно затъмнение!Цитират увеличението само на един от ценообразуващите елементи! Реалното увеличение за ЕОН в крайната цена на електроенергията е за дневната с 3,8464 % , а за нощната с 5,0391 %!Доста различни от цитираните 1,92 % и 1,91%! Това болшинството ще го установи едва след два месеца, когато се получат новите сметки за електроенергия!

247

Анонимен

преди 12 години

А бре, що не забелязвате, че ток и парно поскъпват през лятото, спорни антинародни закони се приемат през лятото, режат бюджети през лятото - когато хората са на почивка и не обръщат много внимание на тези неща. ......... И като си свършат долната работа, затварят институциите за един месец през август, за да си починат от гадостите, които са сътворили........

246

ШАШ

преди 12 години

По телевизиите се скъсаха да ми обясняват че едва ли не : кво, чудо голямо, не е болка за умиране - ако досега съм плащал 50лв., сега ще плащам средно 52лв. Саааамо 2лв отгоре, бълха ме ухапала. ОК, ама...1 млн. домакинства по 2лв са 2 млн. лв на месец минимум отгоре. Абе продажници нещастни, с 2 млн лв знаете ли колко свестни неща могат да се направят за тая държава? А са някой дебелак ше си ги тури в шкембето. И това е сметка за лятото...а зимата ???

fallback