Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само при един вид гъба у нас са регистрирани завишени нива на радиоактивност и става дума за един-два случая, каза по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той обясни, че въпросните гъби са от вида "овчи крак" и те са събирани в Централните Родопи. Гъби от същия вид, събирани в други райони на страната, не са дали положителна проба за радиоактивност.

Министърът отговори на въпрос на депутата от „Синята коалиция“ Иван Иванов във връзка с партидата радиоактивни български гъби, засечени във Великобритания.

Те са от реколтата от миналата 2010 година. Преди седмици британският вестник „Дейли мейл“ писа, че задържаните български гъби вероятно са облъчени с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години.

Днес Мирослав Найденов уточни, че трябва да се изчака окончателният анализ. В момента обаче няма как да се направи изследване, защото гъбата "овчи крак" расте само през септември.

Още по темата
Пробите на производителя потвърждават предположението, че именно гъбите от вида "овчи крак" са били радиоактивните в спряната партида. Производителят изпратил за проба наличните в склада гъби, които били от останалите три вида в микса, и техните изследвания дали отрицателен резултат.

Агенцията по храните вече ще изследва за радиоактивност всички партиди гъби за износ, за да не се допускат подобни случаи, съобщи Мирослав Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase