Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Български лекар е бил задържан в Либия и обвинен в застрашаване на националната сигурност на джамахирията.

Тази нощ обаче той е бил освободен и заедно със семейството си е изведен в Тунис, съобщи външният министър Николай Младенов в пленарната зала на Народното събрание.

Лекарят Атанас Симеонов Кръстев е бил задържан от либийските власти на 29 март.

Първоначално е бил отведен за справка след проверка на компютъра му и обиск, при който било установено, че има снимки, които според разследващите са давали основание да се смята, че целят дискредитиране на режима на полковник Кадафи.

Доктор Кръстев е работил от години в Либия и е бил завеждащ ортопедичното отделение в болницата в град Мсалата.

Посолството ни е било осведомено за случилото се случайно едва на 2 април, и са били предприети незабавни действия в различни посоки.

Междувременно доктор Кръстев е бил преместен в затвора Джудейда, където прекарва последните няколко седмици.

Докато той е бил в затвора, неговата съпруга Боряна Кръстева, която също е в Либия, е родила.

Тази нощ д-р Кръстев, съпругата му и новороденото им дете са били изведени от Либия и в момента се намират в Тунис, откъдето ще се завърнат в България.

Според адвокат на Атанас Кръстев обвиненията срещу него са две – че е заснел стратегически обекти, което би могло да бъде квалифицирано като действие, застрашаващо националната сигурност на Либия, и за уронване на престижа на държавното ръководство и подкопаване устоите на държавното устройство на Либия.

Доколкото е известно, Атанас Кръстев е заснел военни машини и военни кораби, но това ще бъде изяснено след завръщането му в България.

Обвиненията срещу д-р Кръстев не са свалени. При освобождаването си от затвора той е подписал декларация, че ще продължава да бъде на разположение и че няма да се укрие, но е предаден на българските власти.

Николай Младенов благодари на всички, които дискретно са работили, за да помогнат на семейството случаят да не се превърне в сага.

Български лекари и медицински сестри продължават да бъдат на територията на Либия и да изпълняват задълженията си, отбеляза министър Младенов. Той призова сънародниците ни, ако смятат за необходимо, да потърсят информация и защита от българската държава. Младенов отбеляза, че тези, които искат да напуснат Либия, трябва да го направят максимално бързо.

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в края на 1999 година в Либия.

Първоначално те бяха съдени за заговор срещу държавата, но това обвинение отпадна, като останаха другите – за умишлено заразяване на деца с вируса на СПИН, за причиняване на епидемия.

На 6 май 2004 година шестимата бяха осъдени на смърт чрез разстрел от съда в Бенгази.

Медиците ни бяха освободени с помощта на Франция през 2007 година и на 24 юли те кацнаха в София с френски правителствен самолет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Shark

преди 12 години

Аз не мога да разбера как може все още да има балгари в таци *** държава, без закони и зачитане на никакви човешки права. Е толкова ли сте алчни бе?! Като сте толкова кадърни лекари и тук можете да визмате високи заплати, дааа. Или в някоя европейска болница. Как може след всичко което се случи с мед. сестри все още да има българи работещи там. не мога да го проумея и не ми казавйне "заплатите тук са мизерни". Идете в Германия като са мизерни, не в тая ***.

27

яаз

преди 12 години

Нашите разузнавачи много слаба ракия били бе

26

Анонимен

преди 12 години

Ако хората вземаха нормални заплати нямаше да ходят в чужбина. На всичкото отгоре за миналата година работещите на вън са превели около 2 милиарда евро в БГ но това е официално, а не официално кой ги знае колко са. Така тези хора като тоя доктор на практика издържат държавата и првят така, че роднините им да могат да оцеляват и да харчат пари тук в БГ. Тези хора са си платили многократно за това и БГ правителството е длъжно да ги защитава и да им помага. Но това са трудни за разбиране неща особено от форумните ***.

fallback