Снимка: сайт на Конституционния съд
fallback

Прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на работниците първа и втора категория труд е незаконно.

Това гласи решение на Конституционния съд, което е обявено на интернет- страницата на институцията.

Според магистратите, е незаконен параграф "4а" от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.

Той гласи, че “средствата на индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г., на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят към НОИ".

Преди обявяването на решението на съда, бяха прехвърлени около 70 млн. лв. от частните фондове в НОИ. Не е ясно какво ще стане с тях и дали ефектът от отмяната ще действа занапред.

Идеята на правителството беше НОИ да осигури сумите за ранно пенсиониране на тези, на които това предстои до 2014 г., а след 2015 г. само частните фондове трябваше да изплащат пенсиите на работещите при тежки условия.

Конституционният съд бе сезиран от 52 депутати заради това, че въпросният текст нарушава неприкосновеността на частната собственост.

Съдът е приел, че с решението не само се нарушават правата на осигурените, но също така се надхвърлят и границите на допустимото държавно регулиране на пенсионноосигурителните дружества.

Освен това спорният параграф 4а създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока, което нарушава принципа на закрила на инвестициите, смятат още магистратите от Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

ЮрисТ

преди 12 години

Горещ приветствам решението на КС да обяви за противоконституционно прехвърлянето на частните пенсионни фондове ЧПФ в НОИ. Смятам обаче, че съдиите от КС не си свършиха работата докрай трябваше да се обяви за протиноконституцинно и изплащането на пенсиите на пенсиониралите се I категрия работещи от бюджета на НОИ по простата причина, че те трябва да се изплащат от ЧПФ. Нека държавата върне парите на ЧПФ и те да започнат изплащането на пенсиите на пенсионерите-миньори, металурзи и т.н. Ако не разполагат с необходимите пари, пенсионерите да бъдат ориентирани към КС там пари има в излишък. Така де вместо старчески дом, тази институция да върши и някаква работа.

70

Пенсионер

преди 12 години

Преди 9.9. 1944 г, баща ми е плащал пенсионен фонд. След 9.9.1944 са му казали, че е плащал на фашистите и да си гледа работата. Почина с 20 лева пенсия. След време на нашие деца и внуци, някоя по "прогресивна" власт ще им каже, че са плащали на демократите и да си гледат работата. Така, че не вярвайте на такава държава- фашисти, комунисти, демократи -всички от един дол дренки, мошеници. Само дето маса безмозъчни индиви се дърлят по форумите и наливат вода във воденицата на тези мошеници.

69

1

преди 12 години

Консттитуционния размаза герб с 12 : 0 герберите и вносителя на този закон .

fallback