Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Шансът смъртоносният щам на ешерихия коли да се появи в България не е много голям. Това заяви пред БНТ епидемиологът д-р Ангел Кунчев.

Той допълни, че предаването на тази бактерия не става толкова бързо – например по въздушно-капков път при кихане и кашляне.

Заразяването става по начин, характерен за чревните инфекции като хепатит, салмонелоза, дизентерия. Затова се препоръчват висока хигиена и добра правилна термична обработка на зеленчуците, посочи той.

Ангел Кунчев подчерта, че опасната бактерия не може да е вътре в плодовете и зеленчуците, а се развива само на повърхността им.

Oще по темата

Кунчев прогнозира още, че е напълно възможно да не се стигне до източника на бактерията, въпреки упоритите изследвания, защото тя била много устойчива, мобилна и не реагирала на антибиотици.

Днес Министерството на здравеопазването ще пусне допълнителни указания на базата на наблюденията учените от института „Роберт Кох” в Германия.

Откриването на източника на заразата няма да бъде лесно, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

сами м

преди 12 години

Германците се *** и викнаха: "Кой ми *** в гащите?"

39

RABOTODATEL

преди 12 години

e, taka se pravqt,, PARI,,- A ,sega vsi4ki da si kupqt ,,bilet '' za ISPANIA- zastoto ste se se e nova rekolta. nabirame rabotna r1ka za bera4i[ki] na KRASTAVICI****

38

blackradio

преди 12 години

Не може бе, щом специалист се изказва той знае. Не и е издадена виза на тая бактерия.

fallback