fallback

Акцизът на цигарите няма да бъде повишаван през следващите 4 години.

Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков от правителството на ГЕРБ, чийто мандат изтича през 2013 г.

Дянков участва в международен форум за противодействието на контрабандата на  цигари заедно с шефа на Агенция „Митници Ваньо Танов.

Според финансовия министър задържането на акциза през следващите години е част от плана на правителството. Част от него бил бил драстичният скок на папиросите през 2010 г.

Министърът посочи, че целта на правителството е била акцизът да се увеличи в по-тежката от икономическа гледна точка предходна година, което в по-добри години, като 2011, ще окаже ефект върху инфлацията.

Дянков добави, че страни, които са предприели подобна мярка, през следващите години ще имат под средната за Европа инфлация.

Шефът на митниците Ваньо Танов обяви, че през последната година за страните от ЕС смятат за основен проблем контрабандата на цигари от Изток.

Oще по темата

Според него контрабандата на цигари има няколко аспекта – въвеждане на цигари в България от трети страни; въвеждане на цигари през вътрешни граници и третият момент е търговията на цигари без заплатен акциз. 

Въведените цигари са на ниска стойност, в нея не влизат акцизът и добавената стойност, те напускат дадена страна и достигат пазара с цел нелегална търговия.

"Има и фалшиви цигари с цел нелегална търговия. Опити за нелегално вкарване на цигари стават и в момента са на предимно непопулярни марки цигари", каза още Ваньо Танов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

Д-р Лекува Герболеза

преди 12 години

Абе Смърдянков мандата ви изтече, няма да искарате до 1013-та! Като дигна акциза ти стимулира контрабандата и сега колко и да закотвяш, то вече е все едно да доиш умрела крава!

156

Мартин

преди 12 години

"от правителството на ГЕРБ, чийто мандат изтича през 2013 г." - пак ще ги изберем :)

155

Анонимен

преди 12 години

Интересно той или Цвъцко вкарват основната част от контрабандата и после гледаме по новините как се унищожава конкуренция ..Няма ли Фидосова да се спъне по стълбите и да го прегази, че да не го гледаме повече как дрънчи на кухо ...

fallback