Снимка: Архив Булфото
fallback

КАТ отново спира половината от своите камери с радари, пише “Труд”. Извън строя са 30 от 50 мобилни устройства, снимащи коли с превишена скорост по пътищата. Информацията бе потвърдена от Главна дирекция “Охранителна полиция” и Българския институт по метрология (БИМ).

Пътните полицаи уточниха, че новата драма не засяга 15-те стационарни радара на фирмата “Сименс”. Проблемът с тях бе от януари до март т.г., когато те не работеха, защото не бяха минали на задължителните технически тестове. Тогава от МВР направиха чудеса от героизъм, за да ги пуснат в началото на април - броени дни преди голямото пътуване по Великден.

Блокираните мобилни радари са българско производство от типа TFR1-M, които се монтират в полицейските коли. Могат да снимат от засада край пътя, както и в движение по градските улици и булеварди.

Разпореждането за незабавното им изключване е на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Нейните инспектори в няколко области открили, че върху камерите са залепени стикери за техническа годност от 2010 г., а не от 2011 г.

Ситуацията е такава - все едно шофьор да кара автомобила си с винетка от предишната година или с изтекъл срок на знака за технически преглед, обясниха катаджии.

Грешката била открита, след като за нуждите на разследване прокуратурата наредила на териториална дирекция на ДАМТН да провери радарите в областите Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Инспекторите открили, че стикерите са стари, и съобщили до централата в София. Последвали проверки навсякъде и лепенки от 2010 г. били намерени в още няколко области.

Тестовете на уредите са били направени между 21 март и 12 април, за което са попълнени нужните протоколи и други документи. Оказало се обаче, че представителите на БИМ са лепили от негодните стикери заради недоглеждане.

За свое извинение те обяснили, че малките листчета са холограмни и написаната година върху тях се вижда само при определен ъгъл срещу светлината. Стикерите обаче имат статута на ценни книжа и неизползваните трябва да се предават в края на всяка година, а не да се смесват с тези за новата година.

“Поставени сме пред свършен факт, въпреки че платихме на БИМ за услугата - по 15 лв. на стикер. Няма как да не изпълним разпореждането за спиране. Шофьорите обаче нека знаят, че уредите ни са тествани и имат всички документи, освен стикера. Ако обжалват снимките в съда, най-вероятно ще загубят делото, тъй като няма грешка на камерата или скоростомера”, казаха от КАТ.

До края на седмицата, най-късно до първите дни на следващата, старите лепенки на всички радари в страната ще бъдат подменени и няма пречка уредите отново ще бъдат пуснати, увериха от БИМ.

Куршум пък, изстрелян от мощна карабина, пронизал кутия от снимащ радар на магистрала “Хемус”, видя екип на “Труд”. Това е втори случай на шофьорска саморазправа с такова устройство, след като през януари т.г. злосторник взриви камерата близо до столичния Орлов мост.

По време на атентата кутията е била празна, тъй като снимащият радар, производство на фирмата “Сименс”, е бил на лабораторни тестове. Когато експертите дошли да го монтират на мястото му, видели дупките. Те били от двете страни в дебелата към 5 мм ламарина.

Войната с радарите е нова за България, но добре позната в Европа. През 2005 г. във Франция бе заловен ядосан шофьор, прострелял с пушка със снайпер два радара. Наказали го да ги плати в троен размер - общо 104 000 евро. Ако нашенският стрелец бъде заловен, по чл. 344 от Наказателния кодекс той може да получи до 2 г. затвор и глоба от 100 до 300 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

карабинер

преди 12 години

Нека има повече "мощни карабини" за народа... Може пък така да се оправят нещата...

121

Минко

преди 12 години

Отделно ако видео установката не е валидна и не са ви спряли, за да ви запишат данните, а са ви пратили директно снимка по пощата (посредством номера на автомобила), тогава също може да успорите. В случая единственото доказателство срещу вас е видеото, което ако се окаже, че е с невалиден стикер, значи е невалидно. Може да работи с 1час закъснение и радара да е засякал някой, пък на снимката излизате вие, всико може, но ако това е единственото доказателство, че това сте вие, значи акта се отменя

120

Минко

преди 12 години

Като гледам снимката даже, ми изглежда, че това е точно такъв тип радарна установка ТR4D и TFR1-M. Това което трябва да се следи е дали радара (ТR4D) е с невалиден стикер, защото видеото не е нищо. Може видеото да помогне, само ако са да речем два автомобила близо един до друг и тогава да спорите, че не се знае кой е нарушителя, но нарушението е факт ако радара(ТR4D) е изряден. Това е то. Има много решения в ползва на държавата, в които видео установката (TFR1-M) е сизтекъл стикер, но радара НЕ.

fallback