Снимка: Булфото
fallback

Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г. е 868 лв. и спрямо същото тримесечие на 2010 г. се понижава с 2,1%, сочат данните на националната статистика.

Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата.

Доходите от работна заплата през първото тримесечие на 2011 г. средно на лице от домакинството са 459 лв., което е с 1,3% повече спрямо същото тримесечие на миналата година.

Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са доходите от пенсии.

През първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година доходите от пенсии нарастват с 2,5% и достигат до 285 лв. средно на лице от домакинство.

Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2011 г. е 775 лв. и се увеличава спрямо същото тримесечие на 2010 г. с 1,4%.

Българинът харчи най-много за храна и жилище (енергия, горива, вода и др.), което представлява 52,2% от всички разходи.

Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки.

Разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) се понижават от 147 лв. през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същото тримесечие на 2011 г., когато са 140 лв. средно на лице от домакинство.

Разходите за здравеопазване намаляват със 7,8% през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 45 лв.

Намаляват разходите за транспорт и съобщения.

Харчовете за алкохол и цигари също бележат спад от 10,0% и през първото тримесечие на 2011 г. възлизат на 32 лв. средно на лице от домакинството.

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство не се променя съществено.

Българинът потребява най много яйца и тестени изделия, следват плодовете, месото и зеленчуците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

201

hm

преди 12 години

никак не е половината, някъде към 75-80 % е реалното съотношениене че 50 % е малко, но е занижено доста

200

Анонимен

преди 12 години

По времето на Вълко Червенков, известен с култа към личността му през 50-те, административно били намалени цените на храните заедно с други подобни мерки, изразяващи грижа за пролетариата В резултат външният дълг скочил на 2 млрд. лв., а Червенков безславно отишъл в историята.Във вторник стана известно, че актуалната партийна директива на също "култовия" президент Лукашенко за борба с разразилата се в Беларус икономическа криза и галопираща инфлация е нещо подобно - замразяване на цените на 15 т.нар. социално значими стоки, основно хранителни.Актуалната ситуация в излязлата на няколко пъти вече от кризата според финансовия министър България не е напълно изяснена, но опитите продължават.След като агроминистърът Найденов води дни наред словесна война от екрана с останалите неизвестни на публиката спекуланти, търгуващи с хранителни стоки, а премиерът Борисов подписа тържествено едномесечен меморандум с "Лукойл" за замразяване на цените на горивата му, асоциацията на топлофикациите удари всички в земята с искането си ДКЕВР да вдигне нощната тарифа за тока, така че хората да спрат да го предпочитат пред парното...За челно място се бори и министърът на труда Тотю Младенов. В понеделник той обеща еднократно увеличение на пенсиите от 1 юли поравно, а на другия ден - "тези, които получават по-ниски пенсии, да получат повече в зависимост от сумата, която правителството ще има възможност да отпусне на базата на преизпълнението на бюджета за първото полугодие и това няма нищо общо с изборите".Средностатистическите българи пък могат да се похвалят с нови тенденции в обедняването си - през първото тримесечие са свили потреблението на ток и здравни услуги, за да плащат освен за храната и нарасналите си разходи за данъци и осигуровки. Т.е., пестейки от стандарта си на живот, гражданите плащат все повече на държавата. Въпрос за 1 млн. долара - и какво точно получават срещу това

199

Анонимен

преди 12 години

Основните ми " благодарности " за постигнатите "резултати " , посочени от НСИ отправям към управляващите от ГЕРБ !...И есента ще раздам " бонусите " за "свършеното " ...Още от сега започвам да раздавам забрани , който и да било от родата и от зависимите да гласува за тях !А мене ме слушат, щото са легнали на гърба ми изцяло 5 човека, а още 36 със семействата им чакат да им платя заплатите ...Та горе-долу един преддемократичен батальон командвам и чрез него ще раздавам " благословии !РАЗОЧАРОВАНИЕТО ни от ГЕРБ е тотално, защото след триглавата си въобразявахме, че по зле не може да стане !!А и обещаваха да свалят слънцето по-близо до земята, че да пестим и от отоплението ...Но ни натресоха онова банкянското " слънце " , дето и за дупка на селски *** не става ...Един селски тарикат и лъжец лъхащ на пот, ракия и свинска мас ....Но все си мисля, че до време ще е и плебса ще вземе да поумнене !Дано се случи по-скоро ...ИЗГОНЕТЕ БОЙКО -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!

fallback