Шопската салата сега е на далавера, сметна Мирослав Найденов. Снимка: Архив БТА

Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода, и то в граници от 27 до 51%. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.  Данните са от акция на Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

„Ако 50 % от едно пиле е вода – ние какво плащаме”, зачуди се министърът. Той допълни, че в повечето случаи това дори не е вода, а солеви разтвори, с които пилешкото месо е инжектирано.

Фирмите нарушителки ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева. При повторно нарушение ще бъдат затваряни. „Прошка тук няма да има”, отсече Найденов.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да обяви имената на фирмите нарушителки.

Той поясни, че европейският регламент позволява влагането на допълнителна вода, но с цел – заготовка, например в марината. Но това трябва да бъде обозначено като заготовка на етикетите на пилешките продукти.

Ще се направят промени в наредбите, с които да се задължат производителите да отбелязват съдържанието на вода на етикетите, увери земеделският министър.

Още по темата

Той припомни примера с употребата на палмово масло в млечните продукти. То не е забранено за употреба, но след изписване на съдържанието на етикетите потребителите вече не предпочитали тези продукти.

„Като направим така и с пиленцата, тези, които са инжектирани с вода, ще бъдат в ъгълчето, потребителите ще се откажат да ги купуват, и производителите ще се откажат”, каза Найденов.

Той обяви, че предстоят още проверки. Ще бъдат вземани проби и от свинското филе.

Българските краставици са абсолютно чисти. Няма основание за притеснение. В България няма от заразените краставици, увери отново земеделският министър.

„Нека потребителите да си консумират и таратора, и шопската салата. Даже сега са на далавера, защото краставиците са на по-ниски цени”, посъветва Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase