Бойко Борисов. Снимка: БТА

Да се забрани използването на религиозните вярвания за политически и партийни цели за поискали мюсюлмани от премиера Бойко Борисов, съобщи правителствена пресслужба.

Мюсюлманите от Рудозем, Кърджали, Девин и София са предложили на министър-председателя и лидер на ГЕРБ да бъде променен Законът за политическите партии, за „да се постигне пълно разделение между държавата и религията".

Премиерът се е срещнал с гражданите, които са се събрали на мълчаливо бдение в знак на протест срещу проявите на етническа нетолерантност при боя между атакисти и мюсюлмани пред софийската джамия.

"Ние сме хора с активна гражданска позиция. Смятаме, че политическите партии са тези, които насаждат етническата и религиозна омраза", е заявил Вели Караахмедов, гласи съобщението на Министерски съвет.

Още по темата

Те са предложели още в промените да закона да има и забрана за участие на духовни лица в политически мероприятия на партиите, а провеждането на политически мероприятия да става на по-малко от 500 м. от молитвените храмове на всички вероизповедания в страната.

При срещата си с Борисов гражданите предложили при нарушение на всяка от тези забрани партиите да бъдат глобявани с 20% от държавната субсидия, която получават.

Премиерът се ангажирал предложенията да бъдат обсъдени в парламентарната група на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase