Снимка: Архив Булфото
fallback

Производители масово киснат месото в разтвор от нитритна сол за да поеме вода като гъба. Така увеличават теглото с 50 процента и от кило мръвка правят кило и половина колбаси, пише в. "Телеграф".

Освен че ни мамят с теглото, проблемът е, че нитритната сол е канцерогенна. Различни фирми продават вредните добавки дори в интернет, рекламирайки, че дават рандеман 150 %.

Нитритната сол е смес между натриев нитрит, хранително качество и трапезна йодирана сол. Тя се използва главно за обработка на месо и месни продукти. Нитритната сол фиксира цвета, вкуса и аромата на продукта.

Тази добавка се намира в почти във всеки пакетиран продукт от месо, независимо дали е салам, наденица, кренвирш или бекон.

Преди седмици, земеделският министър  Мирослав Найденов обяви, че до 50 % от производителите влагат вода или разтвори от соли в месните продукти. Има производители, които чрез инжектиране на разтвори изкуствено увеличават теглото на месните продукти.

Oще по темата

Този процес, който се нарича тумблиране, е вреден за здравето. Много често те ни предлагат не меса и не филе, а нещо, което е същото, но инжектирано с водни разтвори, които увеличават обема и масата, но за сметка на нашето здраве, коментира министърът.

В момента се изготвя наредба, която ще определи как, какво и доколко е позволено да се влага в месните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

144

aнонимна

преди 12 години

Накратко казано, това, което се слага в саламите и т. н. е нитрат, а не нитрит. И неговото използване е позволено в спесификациите на тези продукти. А нитритът е химично съединение, което е отровно и 4 грама от него би предизвикало смъртта на човек, така, че това са пълни глупости на некомпетентни хора-драскачи, а не журналисти, които не проверявят инф. както повелява законът и пишат глупости!Жалко!

143

Анонимен

преди 12 години

Купих си последно едни пилешки филета и реших да ги приготвя бе грам мазнина директно на тефлонов тиган ... след като ги оставих в купа на дъното се образува нещо като гел ! Това от пилешко филе ... отврат ... какво да си купя да яма бати !?!

142

Анонимен

преди 12 години

Аз си чета "Код Вегетарианец" и си пазарувам от бабите!

fallback